Accessibility icon
15.05.2020

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Iako do daljnjeg zatvoren, i ove će godine Muzej Grada Rovinja-Rovigno dostojno obilježiti Međunarodni dan muzeja ovog ponedjeljka, 18. svibnja.

Tom je prigodom rovinjski Muzej pripremio virtualnu izložbu „Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana“, čije će otvorenje biti upriličeno na Facebook stranici Muzeja u 12 sati.

Radi se o virtualnoj izložbi koja predstavlja 24 od 2.896 knjiga koje je barbanski kanonik Petar Stanković/Pietro Stancovich (Barban, 1771. – 1852.) sredinom 19. stoljeća oporučno ostavio Gradu Rovinju i koje su bile jezgra rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Comunale), otvorene 1859. godine.

Izložba, kao i listovi bojanke za najmlađe „Dodaj boje staroj knjizi / Aggiungi colori a un vecchio libro“, na temu spomeničke knjižnice, bit će dostupni na mrežnoj stranici Muzeja.

Nakon toga, kao zahvala onima koji su tijekom pandemije koronavirusa bili najizloženiji, Muzej će, u akciji „Anno 2020 Covid 19“, od Stožera civilne zaštite Grada Rovinja-Rovigno, Crvenog križa Grada Rovinja-Rovigno i drugih, na trajno čuvanje preuzeti građu vezanu za pandemiju.

Još se jednom aktivnošću Muzej osvrće na pandemijsku situaciju: rovinjski su umjetnici oslikali zaštitne maske i tako ih pretvorili u umjetnička djela. One će biti izložene u izlogu Muzeja, pa će ih tako moći pogledati svi prolaznici.