Accessibility icon
13.08.2017

NOĆ SVETOG LOVRE

Godišnjicu mučeničke smrti svetog Lovre Turistička zajednica grada Rovinja po jedanaesti puta obilježila je zabavnom turističkom manifestacijom pod nazivom «Noć svetog Lovre». Fešta na središnjem gradskom trgu i okolnim ulicama održana je u subotu 12. kolovoza, a otvorile su je plesačice u baroknim haljinama, osvijetljene bakljama, i splitska klapa «Contra» koja je slušatelje oduševila nizom dalmatinskih klapskih pjesama.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg je 10. kolovoza 258. godine u Rimu dao pogubiti car Valeijan zato što nije htio odati gdje je sakriveno crkveno blago koje je  čuvao sa svojim đakonima.. Legenda kaže da su svetog Lovru mučili  pržeći ga na roštilju. Danas se slavi u svim  kršćanskim crkvama i kao zaštitnik studenata, knjižničara, komičara, mesara i kuhara.

S obzirom da njegova mučenička smrt pada usred ljeta kada s neba padaju kiše meteora – perzeida, u narodu se ta pojava naziva «suze svetog Lovre».

Romantični ugođaj vedre subotnje noći upotpunjen je ugašenim gradskim svjetlima i upaljenim ukrasnim svijećama na svakom ugostiteljskom stolu, dok su pročelja glavnog trga obasjavali laseri.

U ovoj noći pod zvijezdama sviralo se i pjevalo na sve strane, a nastupili su brojni glazbenici – grupa The Blondes, Marko Tolja Septet, duo Eligio i Boris, duo Stand by, Acustic Fever trio, duo Terzić – otac i sin Davor i Gracijan, bitinadori KUD-a «Marco Garbin», na Monteu je plesala  skupina Roxanne, a u crkvi sv. Franje uživali su  ljubitelji opere i operete u izvedbi mezzosopranistice Blanke Tkalčić i rovinjskog baritona Ronalda Brausa te mješovitog pjevačkog zbora Roženice.

Noć svetog Lovre privukla je u središte grada na desetke tisuća posjetitelja, a najviše su profitirali ugostitelji jer su sve terase bile pune do duboko u noć.

Fotogalerija