Accessibility icon
27.09.2022

Nastavak projektnih aktivnosti učenika Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno

Sredinom rujna učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, uz pomoć učenika Strukovne škole “Eugen Kumičić”, nastavili su s aktivnostima u sklopu njihova projekta “Očuvanje lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca Pholas dactylus u obalnom području Rovinja”, sufinanciranog od strane Ininog projekta “Zeleni pojas 2022”.

Opremljeni perajama, maskama i disalicama, ali i podvodnom kamerom, učenici su, u pratnji profesora Andreja Jaklina i Daniela Sumana, istraživali podmorje oko mandrača Ortopedske bolnice s ciljem određivanja vrste morskog dna i pripadajućih mu bentonskih zajednica organizama koje karakteriziraju okoliš u kojem obitava kamotočac Pholas dactylus.

Unatoč snažnom gibanju valova koji su podigli pijesak i mulj s morskog dna, smanjujući tako vidljivost, učenicima je pošlo za rukom snimiti neke tipične organizme ovog pješčanog dna.

Podsjećamo, prethodno su učenici uklonili sav materijal nataložen na stanište zaštićenog školjkaša, s ciljem povećanja površine dostupne za buduće ukorjenjivanje ličinki. Osim toga, proveli su i monitoring područja, a dobiveni rezultati predstavljat će referentnu točku za daljnje uspoređivanje broja i gustoće ovog školjkaša.

Fotogalerija