Accessibility icon
21.06.2022

Na Valdibori položen vijenac uoči Dana antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe na Spomeniku palim borcima na Valdibori gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević su polaganjem vijenca te minutom šutnje odali dužnu počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti antifašizma.

Komemoraciji su također prisustvovali i predstavnici Grada Rovinja-Rovigno, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici gradskih poduzeća i ustanova, te javnog i političkog života grada, kao i članovi Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prisutnima se prigodnim govorom obratio predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević koji je tom prilikom podsjetio kako su ovdašnji ljudi doprinijeli slobodi i miru, razvoju demokracije i poštivanju ljudskih prava na ovim područjima.

«Danas moramo više nego ikad biti svjesni da je jedini ispravan put onaj koji otvara dijalog i vodi prema naprijed ka stabilnosti, razumijevanju i još višim civilizacijskim dostignućima.

I dalje trebamo težiti da budemo što bliže dobrim europskim praksama, što bliži  visoko civiliziranom i visoko razvijenom društvu.

Vrijednosti antifašizma u temeljima su našeg Ustava i naše državnosti kao i suvremene Europe čiji smo neodvojivi dio i koja je svoju vjerodostojnost gradila i izgradila na vladavini prava, toleranciji, multinacionalnosti i demokraciji.

Upravo zato imamo obavezu i odgovornost da  na doprinos i borbu antifašista gledamo s poštovanjem.  Imamo obavezu da svojim djelima, svakom  svojom gestom i riječju  utječemo i educiramo one oko sebe, osobito mlade. Ostajemo dužni i svojim precima i svojim suvremenicima i upravo zato nastojmo dijaloge otvarati, a ne zatvarati.

Neka nam uzor budu oni koji zagovaraju mir i dobrotu, a ne oni koji ruše mostove prijateljstva, razumijevanja i civiliziranog ophođenja», naglasio je između ostalog u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević.

Gradonačelnik Marko Paliaga i njegov zamjenik David Modrušan uputili su se zatim u Rovinjsko Selo gdje su odali dužnu počast polaganjem vijenca na spomeniku Žrtvama fašizma sa predstavnicima tamošnjeg Mjesnog odbora.

Fotogalerija