Accessibility icon
19.05.2022

Na sedmoj maloj vatrogasnoj olimpijadi devetnaest ekipa dječjih vrtića

Veselim mimohodom devetnaest ekipa započela je jučerašnja sedma vatrogasna olimpijada na rovinjskom stadionu „Valbruna“.

Nakon dvogodišnje pauze, mališani predškolskog uzrasta Dječjih vrtića „Neven“, „Naridola“ i „Rapčići“ ponovno su svoju brzinu, spretnost i druge vještine imali priliku pokazati pred mnogobrojnom publikom, mahom roditeljima, djedovima i bakama, ali i ostalim sugrađanima koji su zdušno navijali s tribina.

Sedma vatrogasna olimpijada brojila je devetnaest ekipa po osmero do desetero djece, čiji je zadatak bio proći svih deset poligona. Tijekom trominutnog trajanja zadataka morali su skupiti što veći broj bodova, a svaki je zadatak sadržavao elemente iz područja vatrogastva.

Među već poznatim poligonima, ove godine ističemo i vožnju spretnosti automobilom, pri čemu su djeca prvi put stala u ulogu vozača vatrogasnih kola.

Svaku su ekipu pratili vatrogasci JVP Rovinj i Dobrovoljnih vatrogasnih društava i odgojiteljice, bilježeći bodove, ali i bodreći male natjecatelje. Isto je činila i čuvena maskota rovinjskih vatrogasaca, lavić Leo, koji se ove srijede prvi put predstavio široj publici.

Vrijedi istaknuti kako su svi zadaci, osim samog automobila i trampolina, osmišljeni i opremljeni isključivo dobrovoljnim radom vatrogasaca kojima je, kako veli rovinjski zapovjednik JVP-a Evilijano Gašpić, osmijeh djece najveća nagrada.

Organizatori ove manifestacije u Rovinju su vrtići Grada Rovinja, te općina Kanfanar, Žminj i Bale i Područna Vatrogasna zajednica Rovinj, a održala se uz podršku Vatrogasne zajednice Istarske županije, Grada Rovinja-Rovigno i Općina Bale, Kanfanar i Žminj.

Svoje su male sugrađane podržali gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, njegov zamjenik David Modrušan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno Emil Nimčević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević, te načelnici Kanfanara, Sandro Jurman, i Bala, Edi Pastrovicchio. U ime domaćina, Grada Rovinja, publici se, kao i gotovo dvjestotinjak natjecatelja, obratio zamjenik gradonačelnika pozdravnim riječima, dok su u ime organizatora vatrogasnu olimpijadu službeno otvorili zapovjednik JVP-a Rovinj, Evilijano Gašpić i ravnateljica DV „Neven“, Sandra Orbanić.

Uz dobro druženje, svi su polaznici dobili majice i kape, kao i medalje za sudjelovanje i doprinos, a sve uz moto „Ti vatru ne pali jer si jako mali“.

Dodajmo kako je ovo jedina manifestacija takvog karaktera koja se organizira za djecu predškolskog uzrasta na području Istarske županije, dok će se idućeg tjedna, 24. svibnja, u Rovinju održati Festival olimpijade dječjih vrtića u tradicionalnim disciplinama.