Accessibility icon
25.11.2022

Na gradskom trgu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Pod krilaticom „Skrivanje nasilja u obitelji nije rješenje“ Grad Rovinj-Rovigno uključio se u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kampanjom senzibiliziranja javnosti prema važnosti prijavljivanja slučajeva nasilja u obitelji.

Tom je prigodom u jutarnjim satima bio postavljen štand na Trgu m. Tita te su se građanima dijelili informativni letci izrađeni u sklopu Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca Grada Rovinj-Rovigno za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Letci sadrže važne informacije koje pomažu u prepoznavanju nasilja u obitelji, te koracima i konkretnim uputama kako takve slučajeve prijaviti i kome se obratiti za pomoć i podršku, a dijele se također u rovinjskim srednjim školama te u lokalnoj ispostavi Istarskih domova zdravlja.

«Postoji cijeli niz institucija, kako gradskih tako i državnih, koje pružaju podršku žrtvama nasilja.  Napominjemo da postoji jedinstveni Nacionalni pozivni centar za žrtve nasilja, koji radi 365 dana u godini 24 sata na dan, u kojem rade stručnjaci raznih profila koji će znati uputiti prijavitelja nasilja i pružiti pomoć žrtvi. Vrlo je lagan za zapamtiti: 116 006. Mole se svi građani koji imaju saznanja da se nasilje događa u njihovom okruženju, da to nasilje i prijave» izjavila je pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Rovinj-Rovigno Maria Črnac Rocco.

U osvješćivanju javnosti po pitanju važnosti prijavljivanja nasilja u obitelji pridružili su se uz gradonačelnika Marka Paliage i njegovog zamjenika Davida Modrušana, gradski pročelnici, , te predstavnici klubova gradskih vijećnika, načelnik Policijske postaje Rovinj-Rovigno,  članovi Savjeta mladih, predstavnici gradskih odgojno obrazovnih ustanova i brojni građani koji su podržali tu hvalevrijednu inicijativu.

Fotogalerija