Accessibility icon
31.01.2024

Na gradskom groblju odana počast hrvatskom dragovoljcu Tomislavu Brstilu

Na trideset drugu godišnjicu pogibije Tomislava Brstile, hrvatskog dragovoljca, pripadnika 3. satnije 1. pulske bojne 119. brigade, u njegovu je čast jutros održana komemoracija na rovinjskom gradskom groblju.

Na grobu Tomislava Brstile položili su cvijeće i zapalili svijeće, te mu uz minutu šutnje odali dužnu počast zamjenik gradonačelnika David Modrušan, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

«Svaka ova obljetnica je tužna, ali i ponosna, te mi je drago da smo se okupili danas kad se sjećamo pokojnog Tomislava, ali i svih poginulih branitelja koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koja je utkana u slobodu Hrvatske, u samostalnost naše domovine, u njezin put prema demokraciji, prosperitetu, razvoju, snažna je i ključna obveza svih onih koji danas obavljaju različite dužnosti, od lokalne preko regionalne do nacionalne razini, da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život svih ljudi koji žive u Hrvatskoj», istaknuo je te umirovljeni brigadir Davor Gregorović.

 

Zamjenik gradonačelnika David Modrušan izrazio je veliku zahvalnost prema Brstilu, te svima onima koji su nas doveli do demokracije, slobode i prava da danas odlučujemo o nama samima. «Sjećanje na Tomislava živi i danas, a naša je obaveza da njegov primjer prenesemo budućim generacijama, kako bi zajedničkim snagama gradili bolju budućnost za one koji dolaze poslije nas».

Tomislava se prisjetio i njegov zapovjednik Robert Fabris, predsjednik Kluba 119. brigade Hrvatske Vojske, koji je također naglasio vrijednosti zajedništva te je izrazio posebno zadovoljstvo što su se prisutni okupili u velikom broju kako bi odali počast Brstilu.

 

Tomislav Brstilo, nakon svoje osamnaeste godine, dobrovoljno se, 19. studenog 1991. godine, priključio obrani Republike Hrvatske. Smrtno je stradao 31. siječnja 1992. godine kada je, prilikom odlaska postrojbe na prvu crtu bojišnice, na smjeni postrojbi Hrvatske vojske na položaju Letinac – Dabar, kamion u kojem se Tomislav nalazio naletio na protutenkovsku minu.

U toj akciji bilo je više stradalih hrvatskih branitelja, a Tomislav je u svojoj devetnaestoj godini života smrtno stradao kao pripadnik pulske postrojbe, I. bojne 119. brigade. Posmrtno je Tomislavu Brstili, Ukazom Predsjednika Republike Hrvatske dodijeljen čin Časničkog namjesnika i odlikovan je Ordenom Zrinski i Frankopana.

Uz predstavnike obitelji Brstilo, u komemoraciji su sudjelovali predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici gradskih službi, ustanova i poduzeća uz brojne građane.

Fotogalerija