Accessibility icon
23.08.2022

Multimedijalna izložba “6 metara” u MMC-u do 3.9.

U rovinjskom Multimedijalnom centru u tijeku je multimedijalna izložba čiji je autor likovni umjetnik, skladatelj, jazz basist i filmski autor. Vedran Ružić svojom samostalnom izložbom znakovita naslova „6 metara“ govori o životu nadomak brze ceste na dionici Matulji – Tunel Učka, koja svojom bukom obilježava živote njegove obitelji.

Osim same buke, otkako je cesta dovršena, govorilo se i o izgradnji njezinog drugog pravca, čime je krenula prava agonija. Naime, nakon što je Vedranovoj obitelji, kao i mnogim drugima, oduzeto nekoliko tisuća kvadrata zemljišta, sada je u pitanje došlo i rušenje kuća, no nikakav okvirni datum nisu znali do prošle godine kada su dobili naloge za žurno iseljavanje.

Neki će tako, kao i Vedranova obitelj, otići, no neki će i dalje ostati, još više pritisnuti uz autocestu koja i dalje, unatoč uloženim žalbama, nema bukobrane.

Iz ove bolne, teške tematike, Vedran je iznjedrio izložbu, a sve je krenulo kratkometražnim filmom koji prikazuje svakodnevicu njegove obitelji, koja je naizgled obična, ali obavijena neprestanom bukom. Gledatelji navedeno doživljavaju 25 minuta, koliko traje film, dok mještani isto proživljavaju danonoćno u svojim domovima.

Osim filma, ovu izložbu čini 69 spretno iscrtanih žalbi koje su mještani upućivali nadležnima. Crteži manjih formata prikazuju radove prilikom iskopavanja tunela i gradnju autoceste.

Nadalje, posjetitelji MMC-a kod samog će ulaza naići na rad „Bez naziva“ koji se sastoji od čavlića zabodenih na grafoskopskoj foliji. Oni pritom simboliziraju note, asocirajući tako na bol kroz koju stanovnici prolaze.

Na izložbi je također postavljen „Asfaltni requiem“, sastavljen od drvenih kvadrata koji čine okvire u kojima se nalazi asfalt, iako navedeno izgleda poput mjesta za sadnju biljaka.

Inače, ovaj vizualni umjetnik i jazz-glazbenik iza sebe ima tridesetak samostalnih, te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednjih godina fokusirao se na multimedijalni pristup umjetnosti, čime se predstavio i rovinjskoj publici.

Izložba je za sve zainteresirane otvorena do 3. rujna, u radno vrijeme Multimedijalnog centra.

Fotogalerija