Accessibility icon
08.06.2020

Mjere za pomoć gospodarstvu: od danas dostupan zahtjev za svibanj

Svjesni činjenice da iako je Stožer CZ RH popustio restriktivne mjere ograničavanja rada početkom svibnja određeni dio gospodarskih djelatnosti je i dalje tijekom mjeseca bilježio pad u prometu Grad Rovinj-Rovigno odlučio je nastaviti s mjerama pomoći gospodarstvu uvedenim tijekom trajanja epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Sars-Cov-2.

Od danas je tako moguće predati zahtjev za mjesec svibanj, dok se za travanj zahtjevi zaprimaju do 11. lipnja.

 

Zahtjev ne mogu podnijeti gradska, županijska i državna poduzeća kao ni poduzeća u njihovom većinskom vlasništvu ili suvlasništvu, a niti subjekti, pravne osobe koje imaju dospjela dugovanja na dan 31.12.2019. godine prema Gradu ili prema gradskim poduzećima.

 

Podsjećamo, kako je Grad Rovinj-Rovigno na izvanrednim sjednicama Gradskog vijeća održanih tijekom ožujka i travnja donio set mjera pomoći gradskom gospodarstvu kojima se želi dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, u djelatnostima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije, a sve s ciljem pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Grada, a posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika.

 

Mjere pomoći obuhvaćaju oslobođenje plaćanja komunalne naknade i mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos, oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, te odgodu plaćanja izdanih računa za naknadu za uređenje voda i naplate Spomeničke rente, kao i odgodu plaćanja temeljem Koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.

 

Predmetne mjere mogu koristiti isključivo poduzetnici koji kumulativno ispune 4 uvjeta:

 

  • da su obuhvaćeni mjerama zabrane rada zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom covid-19 prema Odlukama županijskog i državnog Stožera CZ,
  • da mogu službenim podacima/dokumentima dokazati pad prometa i poslovanja od najmanje 20% u mjesecu za koji se traži odgoda ili umanjenje plaćanja, u odnosu na isti mjesec prethodne godine,
  • da su u prethodnoj godini imali ukupne prihode do 7,5 milijuna kuna,
  • da nemaju dospjela dugovanja na dan 31.12.2019. godine prema Gradu ili gradskim trgovačkim društvima.

 

 

Poduzetnici koji imaju ukupne prihode veće od 7.5 milijuna kuna, a imaju u zakupu gradski poslovni prostor, biti će oslobođeni plaćanja 50% iznosa zakupnine, ukoliko ispunjavaju ostala tri uvjeta.

 

Valja napomenuti kako će se fakture i dalje izdavati, ali za vrijeme važenja mjera propisanih ovom Odlukom nadležni Upravni odjeli neće provoditi prisilnu naplatu.

Zahtjev za mjere pomoći gospodarstvu za mjesec travanj moguće je ispuniti na linku (https://grfin.t.com.hr/) koji je dostupan i na web stranicama Grada (www.rovinj-rovigno.hr).

Osim mjera pomoći gospodarstvu, Grad Rovinj-Rovigno pokrenuo je u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Rovinja-Rovigno Fond za pomoć obrtnicima koji su registrirali pad prometa od najmanje 50% u odnosu na isti period prethodne godine, kako bi uspjeli održati poslovanje sa ciljem zadržavanja zaposlenika.