Accessibility icon
12.04.2024

Maria Črnac Rocco izabrana za potpredsjednicu Douzelagea

U srcu Sherbornea, šarmantnog engleskog gradića, ovih se dana održava Generalna skupština Douzelagea, europske udruge bratimljenih gradova. Ove godine, skupština nosi poseban značaj za Hrvatsku, a posebice za Rovinj-Rovigno, koji je ujedno i hrvatski predstavnik unutar udruge.

U okviru ovogodišnjeg zasjedanja, Maria Črnac Rocco, pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Rovinja-Rovigno, jednoglasno je izabrana za potpredsjednicu Douzelagea. Ovaj izbor ne samo da odražava prepoznavanje i vrednovanje doprinosa Rovinja-Rovigna unutar udruge, već i postavlja temelje za daljnju suradnju i razvoj u duhu europskog bratimljenja.

Na skupštini je predstavljen i booklet koji sažima i dijeli najbolje prakse učinkovitog očuvanja kulturnog i povijesnog nasljeđa, koje svaki članski grad implementira u svojoj zajednici, a nastao je kao kao plod prošlogodišnjeg domaćinstva Grada Rovinja-Rovigno Generalne skupštine Douzelagea.

Ovaj skup već tradicionalno služi kao vitalan temelj za razmjenu znanja i iskustava u obrazovanju i kulturi. U programu, koji obuhvaća niz radionica i predavanja, aktivno sudjeluju i učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, Elisabetta Borghetti i Gabriel Tomaš, te profesorica Gordana Ivanišević Ninčević, pridonoseći tako dinamičnom i edukativnom duhu skupštine.

Udruga je nastala 1991. Godine, te je prvotno okupljala 12 država članica Europske Unije (zbog čega dobiva i naziv koji spaja francuske riječi Douze – dvanaest i Jumelage – bratimljenje), odnosno po jednog predstavnika manjih gradova do 40 tisuća stanovnika iz svake države članice, a sve s ciljem promicanja zajedničkih aktivnosti i prijateljstva putem uspostavljanja obrazovne, gospodarske, turističke, sportske i kulturne mreže između gradova.

Obrazovne i kulturne razmjene najviše doprinose održavanju uspjeha Douzelagea. Školske razmjene i projekti između škola u različitim zemljama često su omogućeni zahvaljujući podršci Europske Unije. U kulturnom smislu, glazbenici, zborovi, limene glazba, školski orkestri, plesači, umjetnici i brojni drugi sudjelovali su u razmjenama i osmišljavali projekte na kojima bi mogli zajedno raditi.

Na svakom susretu organiziraju se konstruktivne radionice s iznimno kompetentnim voditeljima i predavačima. Održane su radionice o okolišu, obradi otpada, informacijskoj tehnologiji, društvenim i zdravstvenim pitanjima, kazalištu, turizmu, raznim obrazovnim temama, a mnoge su uključivale učenike, studente i vježbenike.

Grad Rovinj-Rovigno postao je članom Europske udruge bratimljenih gradova Douzelage u proljeće 2016. godine kao predstavnik Hrvatske.

Fotogalerija