Accessibility icon
04.09.2018

Konferencija za medije povodom izložbe Obala Istre, Dalmacije i Boke kotorske na fotografijama iz 1918.

Izložba fotografija koje je 1918. godine iz svog zrakoplova snimio pilot Natale Palli leteći u izviđačkim misijama iznad Istre, Dalmacije i Boke kotorske svečano će biti otvorena u Multimedijalnom centru u četvrtak 6. rujna u 19 sati. Izložba je posvećena stotoj obljetnici završetka prvog svjetskog rata, a priredio ju je Grad Rovinj u suradnji sa Muzejom Treće armije iz Padove.

Što će posjetitelji moći vidjeti i čuti na otvaranju ove izložbe obrazložio je na konferenciji za medije dogradonačelnik Marino Budicin, urednik povijesnog dijela izložbe.

Po njegovim riječima, Natale Palli je 1918. godine iz zraka snimao istočnu jadransku obalu od Kopra preko Rovinja i Pule, do Boke kotorske.

Nakon njegove tragične smrti 1919. godine nepoznati autor je prikupio Natalijeve snimke i napravio album koji se čuva u Padovi.

Izložba se sastoji od 27 panoa, a organizator je dodao i panoe koji govore o pilotu, njegovom zrakoplovu SVA 5 i njegovoj opremi za izviđanje te o samom prvom svjetskom ratu. Posjetitelji će vidjeti i prve zračne snimke Rovinja.

“Ukoliko usporedimo  te fotografije sa današnjim stanjem, primijetit ćemo da su u ovom posljednjem stoljeću mnoga prirodna, prostorna i urbanistička obilježja promijenjena ljudskom intervencijom. Stoga su ti zračni snimci važan dokument i povod za proučavanje promjena nastalih u krajobrazu” – rekao je profesor Marino Budicin.

Fotogalerija