Accessibility icon
07.02.2019

Konferencija „Sporazum gradonačelnika – najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030.

Dana  7. veljače 2019. godine u Bruxellesu, gradonačelnik Marko Paliaga zajedno sa istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom grada Pule Borisom Miletićem te direktorom Istarske razvojne agencije (IDA) Borisom Sabattijem prisustvovao je konferenciji „Sporazum gradonačelnika – najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030.“ u sklopu projekta LIFE SEC ADAPT.

O značaju ovog događaja posebno govori činjenica da je okupio brojne čelnike gradova, regija i država, ali i utjecajne osobe koje se bave ekološkim pitanjima, poput Karla-Heinza Lambertza, predsjednika Europskog odbora regija. Cilj konferencije je promocija postignutih rezultata gradova potpisnika najveće svjetske inicijative za urbanu klimu i energiju „Sporazuma gradonačelnika“, inicijative koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

Župan Flego sudjelujući na panel diskusiji, kao ujedino jedini predstavnik hrvatskih županija, gradova i općina istaknuo je kako je od ključne važnosti i sama prevencija, navevši brojne primjere dobre prakse iz Istre i projekt LIFE SEC ADAPT, iz kojeg je Istra od europskih fondova osigurala 7 milijuna kuna, nastavivši suradnju gradova po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susrećemo.

U projektu sudjeluju Istarska razvojna agencija (IDA) kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova – Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin i Pazin, koji će prvi u Republici Hrvatskoj izradit „Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP)“. Na taj ćemo način i u sljedećim godinama biti županija lider u zaštiti okoliša i realiziranim projektima.

Gradovi potpisnici Sporazuma obvezuju se na aktivnosti koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 % do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

„Rovinj je prvi među istarskim gradovima potpisao ovu važnu konvenciju o klimi i energiji. Ponosni smo što smo aktivno uključeni u projekte zaštite urbanog okoliša”, istaknuo je gradonačelnik Rovinja, Marko Paliaga.

 

Fotogalerija