Accessibility icon
31.01.2022

Komemoracija za Tomislava Brstilu

Danas, na 30. godišnjicu pogibije Tomislava Brstile, hrvatskog branitelja, pripadnika 119. brigade, u njegovu je čast održana komemoracija na rovinjskom Gradskom groblju.

Tomislav Brstilo, nakon svoje osamnaeste godine, dobrovoljno se, 19. studenog 1991. godine, priključio obrani Republike Hrvatske. Smrtno je stradao 31. siječnja 1992. godine kada je, prilikom odlaska postrojbe na prvu crtu bojišnice, na smjeni postrojbi Hrvatske vojske na položaju Letinac – Dabar, kamion u kojem se Tomislav nalazio naletio na protutenkovsku minu.

„Iz četničke zasjede na vozilo otvorena je vatra iz streljačkog oružja. U toj akciji bilo je više stradalih hrvatskih branitelja, a Tomislav je u svojoj devetnaestoj godini života smrtno stradao kao pripadnik pulske postrojbe, I. bojne 119. brigade. Posmrtno je Tomislavu Brstili, Ukazom Predsjednika Republike Hrvatske dodijeljen čin Časničkog namjesnika i odlikovan je Ordenom Zrinski i Frankopana“, istaknuo je Vlado Sau ispred Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Posebno je emotivno sjećanje na pokojnog Tomislava iznio njegov zapovjednik, Robert Fabris, koji je na komemoraciji opisao posljednje sate njegova života i zasjede koja ih je zadesila prije točno 30 godina. Bio je to događaj, kako je rekao Fabris, koji je obilježio njegov život s obzirom na to da je Tomislav bio najmlađi član postrojbe. Klub 119. brigade je obilježio to tragično mjesto pločom izrađenom iz istarskog kamena „Kanfanarca“ u trajno sjećanje na živote položene za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske. Na kraju svog izlaganja Fabris se zahvalio Gradu Rovinju-Rovigno što je imenovao jednu ulicu po Tomislavu Brstilu.

Uz predstavnike obitelji Brstilo, u komemoraciji su sudjelovali Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata odnosno Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, predstavnik Obitelji i roditelji poginulih i umrlih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Istarske županije i ogranka Rovinj, predstavnici Kluba 119. brigade te predstavnici Grada Rovinja-Rovigno, gradonačelnik Marko Paliaga uz dogradonačelnika Davida Modrušana i pročelnicu Mariu Črnac Rocco.

Na grobu Tomislava Brstile položili su cvijeće i zapalili svijeće, te mu uz minutu šutnje odali dužnu počast.