Accessibility icon
09.10.2017

IZLOŽBA U CVU „BATANA“: 125 GODINA FOTOKLUBA ZAGREB

Fotoklub Zagreb nizom reprezentativnih foto izložbi u zemlji i inozemstvu obilježava 125 godina postojanja. U povodu tog velikog jubileja u Centru vizualnih umjetnosti Batana u subotu 7. listopada otvorena je retrospektivna izložba fotografije iz bogatog fundusa Kluba. Izabrano je 125 fotografija najpoznatijih članova. Napravljen je izbor radova 70 članova iz XX. i njih 55 iz XXI. stoljeća.

Svečanom otvaranju izložbe u Batani nazočili su i pojedini članovi zagrebačkog kluba, a posjetiteljima su se obratili predsjednik CVU «Batana» dr. Mladen Boljkovac i tajnica FK «Zagreb» Vera Jurić.

FK Zagreb osnovan je daleke 1892. godine i tijekom svog postojanja iznjedrio je niz vrhunskih fotografa i foto-umjetnika, među kojima je najpoznatiji kroničar Zagreba Tošo Dabac. Uz niz izložbi diljem zemlje i svijeta, posebno se u povijesti Kluba izdvaja međunarodna izložba koja se pod nazivom «Zagreb salon» neprekidno održava od 1910. godine te pokretanje časopisa pod nazivom Foto revija. Bogata je i Zbirka hrvatske fotografije u kojoj je do sada prikupljeno oko 10.000 radova..

Dr. Boljkovac podsjetio je da su CVU Batana i FK Zagreb od 2001. godine klubovi pobratimi i da imaju veoma bogatu suradnju.

Fotogalerija