Accessibility icon
28.12.2020

Izložba povodom 70 godina strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Rovinju

Prošlog je tjedna gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, s dogradonačelnikom Marinom Budicinom i suradnicima obišao prostorije Strukovne škole Eugena Kumičića, čije zidove krasi izložba u povodu 70 godina strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Rovinju.

Kroz hodnike ove škole proveo ih je ravnatelj “Eugen Kumičića”, Emil Nimčević, koji objašnjava kako su s ovim projektom započeli početkom godine, a s ciljem prikazivanja publici kako je nekada izgledalo strukovno obrazovanje u odnosu na danas.

On ističe kako je u svemu najveću ulogu odigrala profesorica Tanja Ranić Rovis koja je za ovu priliku pripremila prigodne panoe, dok su joj uvelike pomogli i profesori Žarko Berić i Marija Orbanić.

Osim što govore o samom obrazovanju, panoi također pričaju priču o djelatnicima koji su radili u ovoj školi, kao i učenicima koji su boravili u njenim prostorijama. Govore o njihovim dogodovštinama, nepodopštinama, uspjesima i mnogo čemu drugome.

Jedna od najzanimljivijih grafika koja krasi zid ove škole je šarena lenta koja pokazuje kako se ime ove škole mijenjalo s vremenom, uspoređujući to s događajima koji su se tada zbivali u Rovinju.

“Ovo je zaista trebao biti jedan svečani trenutak, kako za našu školu, tako i za Rovinj, ali i cijelu županiju. Planirano je svečano otvorenje, no situacija nam to trenutno ne dopušta, pa smo s projektom upoznali tek najbliže suradnike iz Grada Rovinja-Rovigno”, objasnio je ravnatelj Nimčević.

Ipak, službenog će otvorenja, jednom kada se aktualna situacija smiri, zasigurno biti. Za tu su priliku, navodi ravnatelj, pripremili i video materijale s njihovim bivšim ravnateljima, učenicima i profesorima.

Spomenimo također kako je nedavno završena i prva faza uređenja školskog kabineta za ugostiteljsko posluživanje. Obnova, u koju je uloženo 225.000,00 kuna, nije završena, već slijedi izmjena dotrajalog šanka, te postavljanje nove keramike.