Accessibility icon
21.12.2020

Izložba povodom 20 godina osnutka Udruge “Galileo Galilei”

Udruga tehničke kulture Galileo Galilei Rovinj-Rovigno ove godine obilježava dvadeset godina neprekinutog rada. U tom je razdoblju kroz Udrugu prošlo više stotina rovinjskih učenika i učenica, obol su dali mnogi mentori, roditelji, škole i sam Grad Rovinj-Rovigno.

Tim povodom “Galileo” je, na prigodan način s obzirom na okolnosti, pripremio izložbu na ukupno dvadeset panoa za isto toliko godina, a koja služi kao presjek stvaranja, postignuća i sjećanja.

Izložbu će posjetitelji moći pogledati od danas (21. prosinca) pa sve do četvrtka (31. prosinca) na rovinjskom središnjem trgu.

Udrugu tehničke kulture- Societa di cultura tecnica “Galileo Galilei” je prije dvadeset godina pokrenula grupa entuzijasta, prof. Dubravka Svetličić, prof. Radenko Matijašec i prof. Miroslav Stanišić, dipl.ing., vođeni mišlju kako “Čovjeka ne možeš ničemu naučiti. Možeš ga samo potaknuti u tome da to znanje pronađe u sebi”.

Osnivanju “Galilea” prethodio je strastven rad i natjecanja rovinjskih učenika. Među njima ističemo 1996. godinu kada se Ante Mrkoci i Velimir Gašparović kao učenici Osnovne škole “Jurja Dobrile”, u kategoriji konstruktorstvo, plasiraju na Državno natjecanje mladih tehničara u Varaždinu.

Godinu kasnije, 1997. Luka Habijanec, Bojan Burić i Ante Mrkoci izlažu svoje radove na 39. Smotri tehničkog stvaralaštva mladih Hrvatske u Zadru.

Već 1998. godine na 40. Smotri tehničkog stvaralaštva mladih u Puli pojavljuju se prvi roboti u izvedbi učenika Nikole Majora i Gorana Zaharije.

Na posljetku, 2000. godine, konačno pod zastavom Udruge “Galileo Galilei”, na 42. Natjecanju mladih tehničara u Čakovcu, učenici Petar Flego i Leonard Gojani demonstriraju svoje radove u kategoriji prometna tehnika, Marko Rubbi u kategoriji graditeljstvo i Goran Zaharija u kategoriji robotika.

Predsjednik Udruge je prvih petnaest godina bio profesor tehničke kulture, Miroslav Stanišić koji je 2015. godine kormilo predao profesoru Gordanu Sinđiću koji Galileo strastveno vodi i danas.

Već dvadeset godina u rad Galilea uključuju se učenici svih triju rovinjskih osnovnih škola, a popularizacija znanstvenih, tehničkih i tehnoloških dostignuća bila je i ostala glavna premisa Udruge.

Zadnjih pet godina kroz radionice i proljetne te zimske škole tehnike prosječno sudjeluje po šezdeset učenika kroz godinu. Udruga se priključila projektu IRIM te sudjeluje u pokretu CROATIAN MAKERS, popularizaciji STEM područja i uvođenja programiranja u institucije.

Osim toga, planirana je radionica LEGO-animacije, ljetna škola tehnike i radionica video obrade, no zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a za sigurnost sviju navedeno je odgođeno i planira se odviti u doglednom vremenu.