Accessibility icon
12.04.2022

Izložba “Neustrašive žene” od sada i u Rovinju

Putujuća grupna izložba „Neustrašive žene“ ovog je ponedjeljka stigla i do Rovinja, gdje će u Multimedijalnom centru gostovati sve do 23. travnja. Posjetitelji će tako moći pogledati 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, djela 23 hrvatske ilustratorice.

Radi se o značajnom projektu koji se temelji na dvjema publikacijama, “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija.

„Izložba objedinjuje pedeset žena iz hrvatske povijesti i pedeset žena iz hrvatske sadašnjosti koje su obilježile s jedne strane našu povijest, a s druge našu sadašnjost u svim područjima djelatnosti, od sportašica, preko znanstvenica, do umjetnica, a koje nisu bile toliko zastupljene kroz povijesne zapise, leksikone i istraživanja“, upoznala je prisutne s izložbom njezina kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Specifičnost ove izložbe jest to što u fokus istovremeno stavlja i medij ilustracije. Naime, u prostoru je ona grupirana prema ilustratoricama koje su same odabrale koje žene žele portretirati. Upravo kroz izbor žena koje pojedinu autoricu inspiriraju, posjetitelji mogu saznati nešto više o njoj samoj.

Među ilustracijama zastupljene su žene iz najrazličitijih područja, od prve hrvatske liječnice, prve hrvatske političarke, prve hrvatske predsjednice, žene koja je izumila laser, prve hrvatske jazz pjevačice, botaničarke i zoologinje, kao i mnoge druge.

Rovinj je jedna od postaja na putovanju ove izložbe, ujedno i jedina u Istri, pa su tako kustosica, kao i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rovinja, Dubravka Svetličić, potaknule u prvom redu učiteljice da povedu svoju djecu kako bi proširili vidike i ohrabrili se na djelovanje.

Ravnateljica POUR također ističe katalog ove izložbe, u kojemu je detaljno izneseno sve o ženama s izložbe kroz likovni dio koji stavlja suvremene ilustratorice u prvi plan.

„Drago mi je što smo ostvarili novu suradnju i vjerujem kako će ona i ubuduće biti prisutna. Ovo je sjajna izložba koja pred nas stavlja sjajne žene, kako one koje su ostavile trag u povijesti, tako i one koje su trag ostavile u likovnom smislu na različitim medijima i likovnim tehnikama“, zaključila je za kraj Dubravka Svetličić, zahvalivši se na podršci u svim programima Pučkog otvorenog učilišta Gradu Rovinju-Rovigno, u čije su ime na svečanom otvorenju prisustvovali dogradonačelnik David Modrušan i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Edita Sošić Blažević.

Fotogalerija