Accessibility icon
09.04.2018

Izložba fotografije u “Batani”: Indija u objektivu Lorne Kijurko

U galeriji Centra vizualnih umjetnosti Batana u subotu 7. travnja otvorena je samostalna foto-izložba Lorne Kijurko pod nazivom «Bez žurbe». Riječ je o nagradnoj izložbi ove mlade autorice koju je osvojila na prošlogodišnjoj Smotri rovinjske fotografije.

Lorna Kijurko predstavila se izborom fotografija koje je snimila u Indiji, a izložbu je svojom nazočnošću uveličao i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Sadeep Kumar koji se u svom obraćanju zahvalio autorici što je uspjela predstavit djelić ogromne Indije, zemlje velikih kontrasta.

Autorica Kijurko je Indiju doživjela kao zemlju kontradiktornosti  – bijede i sjaja, ali i kao svijet šarenila boja. Zato se opredijelila za fotografije u boji.

Izbor fotografija zajedno sa fotografkinjom napravio je Miroslav Arbutina – Arbe, ravnatelj foto-galerije u Sisku. On je napisao i predgovor za prateći katalog. Pri tome se posebno osvrnuo na Lornine «street fotografije» i portrete običnih ljudi. Posebno je izdvojio portret male ciganke, uhvaćene u jednom trenutku kad nije bila u kontaktu sa aparatom i fotografkinjom, nego zaokupljena sama sobom. Za njega je ta fotografija dostojna plakata za Bollywood. U njenom pogledu sažeta je sva priča ove izložbe. S jedne strane siromaštvo i bijeda, a sa druge ponos i prkos, rekao je kustos Arbutina.

Ovu zanimljivu izložbu u «Batani» možete posjetiti do 29. travnja.

Fotogalerija