Accessibility icon
09.09.2020

Proslava Dana Grada i blagdana sv. Eufemije uz skromniji program

Epidemiološka situacija u državi i šire odrazila se i na proslavu Dana Grada Rovinja-Rovigno i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije koja će se, radi sigurnosti svih sugrađana i posjetitelja, ove godine održati na skromniji način.

Kako bi se spriječila velika okupljanja, u skladu s mjerama i preporukama državnog i lokalnih Stožera civilne zaštite te HZJZ-a, umjesto tradicionalno bogatog programa organiziran je samo jedan dio događanja, pritom pazeći na broj uzvanika i sudionika, te socijalnu distancu.

 

Program otvara podvodno hodočašće

Program će započeti u subotu, 12. rujna, podvodnim hodočašćem do kipa sv. Eufemije koji se nalazi na dnu akvatorija otočića Banjole, u organizaciji Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno. Okupljanje sudionika predviđeno je za 9 sati ispred prostorija kluba.

Također, ovogodišnje izdanje tradicionalne sportsko-edukativne manifestacije „Od punte do punte – morem i kopnom“ morati će preskočiti trkači, biciklisti i plovila, dok će plivači plivati od Punte Muccia do malog mola. Pod geslom «Volim Rovinj, njegovu prekrasnu obalu i njegovo sigurno more – Amo Rovigno, le sue splendide spiagge e il suo limpido mare» nastupiti će četvero plivača sa startom u 10 sati, kako bi ukazali na vrijednosti netaknute obale čije su jedine barijere one prirodne, na važnost rekreativnog bavljenja sportom, zatim, kako bi podsjetili na pomalo zaboravljene izvorne nazive rtova (kojima su generacije ribara nadijevale imena radi lakšeg snalaženja i ribarenja) te ukazali na sigurnost kupača u moru.

 

Otvorenje novog vrtića i Svečana sjednica

U sklopu obilježavanja Dana Grada i blagdana zaštitnice, sv. Eufemije, u Rovinjskom Selu biti će svečano otvorena nova zgrada područnog odjela dječjeg vrtića «Neven», 14. rujna u jutarnjim satima, nakon čega će istoga dana gradonačelnik u Gradskoj palači upriličiti prijem za sportaše koji su u 2020. postigli poseban uspjeh na državnim natjecanjima.

Svečana sjednica za Dan Grada će se ove godine održati uz ograničen broj uzvanika s ciljem sprečavanja širenja zaraze virusom COVID-19, a na isti će se način slijedećeg dana, 16. rujna, slaviti i Sveta misa u crkvi sv. Eufemije. Na obali i glavnom gradskom trgu održati će se Sajam tradicijskih obrta.

«Iako nas žalosti što ove godine proslava Dana Grada i njegove zaštitnice neće imati onu raskoš po kojoj je tradicionalno prepoznata, važno je naglasiti kako je nam je zdravlje ljudi na prvome mjestu. U nadi da već slijedeće godine ovaj datum zabilježimo kao i prethodnih godina, koristim priliku da zaželim svim svojim sugrađanima da ovaj za sve Rovinjske i Rovinjce važan blagdan proslave u krugu svojih najbližih», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

 

Pomoći za najpotrebitije

No, iako je gradski proračun pretrpio velik udarac uslijed krize s koronavirusom Grad Rovinj-Rovigno nije ni ove godine zaboravio na najpotrebitije i socijalno ugožene sugrađane za koje je iz gradskog proračuna izdvojeno 78.000 kuna za tristotinjak paketa prehrambenih i higijenskih artikala namijenjenih korisnicima socijalnih primanja i socijalno ugroženim sugrađanima prema popisu Gradskog društva Crvenog križa putem kojeg je i organizirana podjela. Paketi će se tako moći podići na ulazu u sjedište društva od srijede do petka u vremenu od 9 do 12 sati.

 

Fotogalerija