Accessibility icon
28.12.2020

Izložba povodom 20. godišnjice Udruge Galileo

Dvadeset godina od osnivanja i u godini kakvu nitko nije mogao zamisliti, na možda najneobičniji Advent ikad, u Rovinju se je ipak uspjela održati kratka javna zahvala Udruge tehničke kulture Galileo Galilei svima onima koji su sve ove godine tkali njezino postojanje.

U Rovinju su se dan prije Badnjaka, u srijedu, 23. prosinca susreli predstavnici Grada, gradonačelnik Marko Paliaga, njegov zamjenik Marino Budicin, pročelnica za gospodarstvo, javnu nabavu i europske fondove Martina Čekić Hek i pročelnica za kulturu i društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević s aktualnim predsjednikom Udruge tehničke kulture Galileo Galilei Gordanom Sinđićem, osnivačem Udruge Miroslavom Stanišićem te članovima izvršnog odbora Aleksandrom Žilbertom i Inom Venier.

Povodom dvadesete godine postojanja Galileo ipak, a slijedom okolnosti, nije ponudio proslavu koju bi svakako zaslužili svi koji su godinama bili njezin dio, ali iz Udruge jesu uspjeli svim građanima, bivšim, sadašnjim te budućim članovima ponuditi zanimljivu izložbu kao presjek dva desetljeća stvaranja i ulaganja u rovinjske generacije.

Tom je prilikom predsjednik Sinđić zahvalio gradonačelniku Paliagi na svesrdnoj potpori koja, mora se priznati, dolazi i sa strane učenika, mentora, profesora i rovinjskih škola. Ipak, uz pomoć Grada Rovinja-Rovigno Galileo i sve njegove godišnje aktivnosti opstali su i kad je bilo teško i s uspjehom ponudili ovdašnjim osnovnoškolcima sadržaj više. Jer, znanje je bilo i ostalo najvažnija stavka koju treba njegovati i u koju treba ulagati.

Iako su neočekivane prilike zahvatile čitav svijet, u Galileo Galilei planovi za naredno razdoblje i dalje postoje, a oni će se realizirati u skladu sa vremenom u kojem živimo. Da namjeravaju kročiti u najmanje sljedećih 20 godina potvrđuje i iskazana želja  za gradskim prostorom koji bi se dao na raspolaganje Galileu, a što bi uvelike olakšalo provođenje radionica. “Sva naša računala i  didaktička sredstva koja učenici upotrebljavaju bili bi u tom slučaju trajno postavljeni i uvijek spremni da se na njima radi, bez da nam škole ustupaju svoje prostore. Ta je potreba još i više došla do izražaja sada kada za vrijeme ove epidemiološke neprilike valja voditi brigu i o stvarima koje nam se inače nisu nametale, a postale su novo normalno” rekao je na današnjem susretu predsjednik Sinđić.

Podsjetimo, izložba organizirana u čast dvadeset godina od osnutka i aktivnog djelovanja jedine rovinjske Udruge tehničke kulture Galileo Galilei ostaje otvorena na središnjem gradskom trgu do konca godine, a prati najveće trenutke i uspjehe rovinjskih učenika.