Accessibility icon
05.11.2020

Grad Rovinj-Rovigno osigurao 1,5 milijuna kuna za stipendije

Grad Rovinj-Rovigno koji je prema istraživanju koje godišnje provodi portal Gradonačelnik.hr prošle godine bio vodeći u Hrvatskoj prema izdvajanju za studente po glavi stanovnika ovih je dana na svojim stranicama objavio privremene bodovne liste učenika i studenata za dodjelu stipendija u ovoj akademskoj godini.

 

Za tu je namjenu iz Proračuna osigurano 1,5 milijuna kuna. Mjesečna stipendija za studente iznosi 1.000,00 kn, odnosno 1.200,00 kn za studente koji u prethodnoj godini ostvare prosjek ocjena 4,00 i više, dok se učenicima isplaćuje 600,00 kn mjesečno, odnosno 720,00 kn (20% više) za one koji u prethodnoj godini ostvare prosjek 4,60 i više. Redovne stipendije isplaćuju se tijekom školske/akademske godine u 10 mjesečnih rata a raspisan je natječaj za 20 studentskih i 5 učeničkih stipendija. Osim novih stipendija nastavlja se i isplata postojećim korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu.

 

S ciljem da se učenike potakne da odaberu smjerove za zanimanja koja su tražena kako bi se popunili nedostajući kadrovi čime bi studenti nakon studija imali osigurano zaposlenje ove su godine uvedene i tri stipendije za deficitarna zanimanja za koje se iz proračuna u ovoj godini osigurava 40.000,00 kuna, dok je za iduću godinu predviđen ukupan iznos od 63.000,00 kn. Novčana potpora se ove godine odobrava za redovno školovanje odnosno za redovan studij za usmjerenja preddiplomskog ili diplomskog sveučilišnog studija matematike, informatike, fizike ili kemije (nastavnički smjer), zatim za preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij rani i predškolski odgoj i obrazovanje na hrvatskom i/ili talijanskom jeziku te za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studiji medicine. Stipendije za deficitarna zanimanja iznose 15.000,00 kn za akademsku godinu.

 

Grad Rovinj-Rovigno se i ove je godine našao među pet najboljih gradova u Hrvatskoj prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku, broju odgajatelja po vrtićima, te po broju visoko obrazovanih stanovnika čime potvrđuje brigu za svoje najmlađe kojima se trudi osiguravati što više standarde obrazovanja i naobrazbe.