Accessibility icon
04.07.2019

Gradu Rovinju i ove godine dodijeljena najviša moguća nagrada za transparentnost i odgovornost lokalne samouprave

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost i otvorenosti lokalnih proračuna, obuhvativši u njemu sve hrvatske županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna, a Gradu Rovinju-Rovigno dodijeljena je najviša moguća ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

„S ponosom mogu reći da je Grad Rovinj-Rovigno jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Zahvalni smo za ovo priznanje koji je ujedno i pokazatelj kvalitetnog rada gradske uprave“. – istaknuo je gradonačelnik Marko Paliaga.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave, a koji moraju biti potpuni, točni i pravovremeni te razumljivi.

Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,9.

Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku iznimno transparentne (4,9), gradovi su vrlo dobri (4,3), dok kod općina vladaju još uvijek prevelike razlike (3,8).

Grad Rovinj-Rovigno je jedan od gradova koji pohvaljen i s odličnim mrežnim stranicama na kojima se građani mogu s lakoćom snaći.

Istraživanje transparentnosti proračuna proveli su Katarina Ott, Mihaela Bronić, Miroslav Petrušić Branko Stanić i Simona Prijaković, a kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici te je ona dostupna na stranici www.ijf.hr.