Accessibility icon
03.07.2018

Gradu Rovinju-Rovigno dodijeljena najviša moguća nagrada za transparentnost i odgovornost lokalne samouprave

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost i otvorenosti lokalnih proračuna, obuhvativši u njemu sve hrvatske županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna, a Gradu Rovinju-Rovigno dodijeljena je najviša moguća ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata. Priznanje je službeno preuzeo zamjenik gradonačelnika Kristijan Damijanić.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

„S ponosom mogu reći da je Grad Rovinj-Rovigno jedan od naj transparentnijih gradova u Hrvatskoj. Zahvalni smo za ovo priznanje koji je ujedno i pokazatelj kvalitetnog rada gradske uprave“. Izjavio je gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno dr.sc. Marko Paliaga, dipl.oec. povodom rezultata istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave, a koji moraju biti potpuni, točni i pravovremeni te razumljivi.

Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,52.

Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku iznimno transparentne (4,9), gradovi su vrlo dobri (4), dok kod općina vladaju još uvijek prevelike razlike (3,3).

Grad Rovinj-Rovigno jedan je od gradova koji je pohvaljen i s odličnim mrežnim stranicama na kojima se građani mogu s lakoćom snaći.

Istraživanje transparentnosti proračuna proveli su Katarina Ott, Mihaela Bronić, Miroslav Petrušić i Branko Stanić a kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici te je ona dostupna na stranici www.ijf.hr.