Accessibility icon
16.12.2020

Gradsko vijeće prihvatilo nove mjere pomoći gospodarstvu

Grad Rovinj-Rovigno odlučio je osloboditi poduzetnike koji su pogođeni zabranom rada plaćanja zakupnine poslovnih prostora. Taj je prijedlog predstavljen jučer, 15. prosinca, Gradskom vijeću u sklopu novih mjera pomoći gospodarstvu tijekom trajanja pandemije COVID-19 za prosinac 2020. i siječanj 2021 koje su vijećnici prihvatili.

„Iako smo to pokušali izbjeći brojnim apelima nacionalnom Stožeru kojem smo u više navrata ukazali na potrebu lokalnog pristupa kad je riječ o mjerama protiv epidemije COVID-19 naši prijedlozi i zahtjevi nisu prihvaćeni te je zabrana rada za pojedine djelatnosti zahvatila i našu Županiju, odnosno naš Grad – naglasio je gradonačelnik Marko Paliaga-. Unatoč velikom padu prihoda u gradskom Proračunu naša je želja da u skladu s našim mogućnostima pružimo podršku lokalnim poduzetnicima i obrtnicima, naročito ako uzmemo u obzir nedostatne pomoći od strane države koja, iako je uvela mjere za očuvanje radnih mjesta koje pozdravljamo, nije isti napor uložila i u osiguranje očuvanja likvidnosti poslodavaca koji su uvelike pogođeni zabranom obavljanja vlastitih djelatnosti. Stoga smo odlučili odustati od prihoda od zakupnine poslovnih prostora, bez obzira što bi nam isti omogućili da povisimo konačan iznos gradskog Proračuna, upravo kako bi pokazali solidarnost s našim poduzetnicima i obrtnicima te služili na primjer privatnicima koji iznajmljuju poslovne prostore da učine isto. Svjesni smo kako predložene mjere pomoći mnogima neće riješiti probleme i poteškoće s kojima se u ovom trenutku nose, no nadamo se kako će im ipak iste donekle olakšati situaciju i buduće poslovanje. Vrijeme je blagdana kojeg bi svi trebali provesti bezbrižno, u miru i intimnosti svojih domova. U tom smo duhu osigurali socijalne pomoći te potpore i darove za najmlađe i najugroženije kao i za naše umirovljenike. Kao što sam to učinio u više navrata i ovoga puta pozivam sve građane da se što strože i ozbiljnije pridržavaju mjera jer samo suzbijanjem broja novooboljelih možemo ponovo omogućiti rad i aktivnosti svih onih koji obavljaju neku djelatnost koja je trenutno obuhvaćena mjerama zabrane i jedino na takav način možemo spriječiti da se takva zabrana ne proširi i na ostale djelatnosti. Ostanimo odgovorni i čuvajmo tuđe i vlastito zdravlje“, poručio je gradonačelnik.

Oslobađanje plaćanja zakupnine odnositi će se na sve poduzetnike i obrtnike koji su obuhvaćeni mjerama zabrane koje je Stožer CZ RH uveo tijekom prošlog mjeseca, dok će se poduzetnicima i obrtnicima obuhvaćenim mjerama zabrane isključivo u prvom valu epidemije zakupnina umanjiti za 30% ukupnog iznosa. Prijedlogom novih mjera ostaje i dalje na snazi odgoda plaćanja komunalne naknade.