Accessibility icon
02.07.2020

Gradski vrtovi dobili svoje posjednike

Nakon što je pokrenuta inicijativa za davanje vrtnih parcela na korištenje u sklopu projekta «Gradski vrtovi», za koju je proveden i okončan postupak javnog poziva, ovog je tjedna 63 korisnika uvedeno u posjed. Dobitnici su stoga obišli svoje parcele omeđene geodetskim kolčićima i označene brojevima samih vrtova.

 

Brojne donacije poduzetnika i obrtnika

 

Projekt urbanih vrtova je odmah izazvao velik interes kod građana što dokazuje i broj novih korisnika, a u sam projekt uključili su se mnogi poduzetnici i obrtnici koji su dali svoj doprinos u velikom broju doniranih sredstava i usluga.

Zaraslo zemljište izmalčirali su članovi Lovačkog društva Rovinj, dok su članovi Udruge Agrorovinj pripremili tlo za sjetvu i sadnju, a Komunalni servis je teren očistio od visokog raslinja i pokosio dio koji je predviđen za odmor i zajedničko druženje.

Tvrtka Benčić d.o.o. Rovinj je izvršila iskop za vodu od glavne prometnice do samih vrtova u dužini od 90 metara, te je donirala tlakavac i postavila ga za alatnicu. Obrt Rasadnik Darko je izvršio iskope u dužini od 300 metara po svim vrtovima i ujedno izvršio uslugu postavljanja sustava za navodnjavanje pri čemu svi vrtovi imaju pristup do špina, a osim toga donirao je i voćke, dok je tvrtka Eico d.o.o. donirala alkaten cijevi, betonski šaht, sprejeve za oznake, vrtni pribor, Vrtni centar Nerium donirao je alkaten cijevi i spojni materijal, a Agropharmacija Rovinj donirala je raznovrsni alat za obradu vrta, rukavice i klinove za sadnju koji su svi odloženi u limenu alatnicu koju je ustupio Bauhaus d.o.o. Pula. Osim toga, sav će alat biti pod videonadzorom zahvaljujući donaciji rovinjskog Eurotradea.

Na samom uvođenju u posjed iskazao se interes korisnika za postavljanjem električnih pastira da bi se spriječile štete od divljači, te se u donaciju priključio i Gratis d.o.o.

U izradi table s oznakom Gradski vrtovi – Orti civici sudjelovali su Hrvatske šume – podružnica Rovinj, Udruga Faro 11 i LC studio.

 

Koordinirano održavanje zajedničkih dijelova

 

Budući da su vrtovi podijeljeni u 5 redova između kojih se nalazi staza za pristup svakom od njih, prilikom potpisivanja zapisnika novi su korisnici izabrali predstavnike svojih redova koji će koordinirati sve poslove vezane za održavanje zajedničkih dijelova. Zajednički dijelovi su pristupni putevi između vrtova, voćnjak u sjevernom dijelu parcele pod lijeskom, hrastovima i voćkama, a poslovi u zajedničkim dijelovima odnose se na košnju zajedničkih dijelova, postavljanje i održavanje kompostera, brizi o skupljanju otpada i ostalo.

Pri obradi vrtova korisnici su dužni vrtnu parcelu održavati sposobnom za poljoprivrednu proizvodnju primjenjujući načela dobre poljoprivredne prakse, organske proizvodnje i obrađivanja zemljišta.

 

Primjer održive prakse

 

Na uvođenju u posjed prisustvovala je vlasnica Rasadnika Longo, gđa. Nevia Longo, dipl.ing.agr.,  koja je pozdravila sam projekt i zaželjela novim korisnicima sreću u novim aktivnostima te je ujedno pozvala sve korisnike da joj se po potrebi obrate za savjete oko sadnje i sjetve, nakon što se dobiju rezultati Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču koji je odradio kemijsku analizu tla.

Na svojim vrtovima građani će proizvoditi svoje povrće, bobičasto voće, začinsko bilje i cvijeće, što predstavlja pozitivan primjer održivog korištenja gradskog zemljišta te poboljšanja kvalitete življenja naših građana u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Gradski vrtovi omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšavaju kućni proračun građana, doprinose očuvanju zdravije okoline, očuvanju bioraznolikosti, ekološkoj svijesti građana, povezivanju sa prirodom, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života.