Accessibility icon
10.12.2021

Gradonačelnik Paliaga pozdravio sudionike konferencije «Hrvatska kao dio eurozone»

Gradonačelnik Marko Paliaga prisustvovao je današnjoj konferenciji „Hrvatska kao dio eurozone“ koja se danas održala u Hotelu Grand Park.

Susret organizira Večernji list u suradnji s Istarskom županijom, a u ime grada domaćina prisutnima se pozdravnim govorom obratio upravo gradonačelnik Paliaga koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava upravo u Istri, i to u Rovinju. «Istra je gospodarski najrazvijenija regija Hrvatske, a prihodi i rezultati koje bilježimo u turizmu odigrali su ključnu ulogu u financijskom i gospodarskom oporavku čitave zemlje».

Paliaga je podsjetio kako se već godinama vode rasprave o pozitivnim i negativnim stranama uvođenja eura. «S jedne strane zagovornici uvođenja eura smatraju da će to imati pozitivan efekt na hrvatsku ekonomiju kroz smanjivanje valutnog rizika, pad kamatnih stopa na kredite, jačanje izvoza. Drugi koji zagovaraju zadržavanje kune, smatraju da Hrvatska uvođenjem eura gubi monetarni suverenitet te da će doći do značajnog porasta svih cijena a time posredno i inflacije.

I upravo su to – nadodao je Paliaga – ključne teme koje treba jasno komunicirati javnosti, našim građanima, kako bi se ovaj proces uspješno okončao u korist svih nas».

Paliaga je istaknuo kako smo danas više no ikad svjedoci važnosti davanja pravodobnih, jasnih, razumljivih i točnih informacija kako bi izbjegli podijeljenosti u našem društvu, kojima svakodnevno svjedočimo.

«Ono što nam sad predstoji jest da promišljeno i strateški uložimo bespovratna Eu sredstva koja su nam dodijeljena na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti», zaključio je prvi čovjek Rovinja-Rovigno Marko Paliaga te izrazio vjeru u zajedničku viziju održive i razvojne budućnosti za našu zemlju.

U prezentacijama i panelu koji su uslijedili sudjelovali su ministar financija Zdravko Marić, guverner HNB Boris Vujčić, te istarski župan Boris Miletić, zatim Marko Remenar iz Adris grupe, te Andrej Grubišić iz ‘Grubišić i partneri’. U ime organizatora prisutne je pozdravio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.