Accessibility icon
22.11.2021

Gradonačelnik Marko Paliaga obišao gradilište POS stanova

Nakon što je sredinom rujna položen kamen temeljac za izgradnju POS stanova na lokaciji Štanga, gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno posjetio je u pratnji pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i izgradnju Tanje Mišeta gradilište dviju novih zgrada.

Riječ je o izgradnji dvije višestambene građevine s ukupno 28 stambenih jedinica s pripadajućim spremištima i parkirnim mjestima u naselju Štanga, a cijena stambenih jedinica iznositi će 1.350 eura po kvadratu, što je daleko povoljnije od tržišnih cijena stambenog kvadrata na području grada.

Kako bi se projekt realizirao unatoč porastu cijena u građevinskom sektoru Grad Rovinj-Rovigno obvezao se sufinancirati navedenu izgradnju dodatnim iznosom od 3.874.968,19 kuna te se odreći prava na naknadu za ustupljeno zemljište i njegovo opremanje komunalnom infrastrukturom i priključcima i potraživanja za komunalni doprinos.

Važno je i naglasiti kako je Izmjenama i dopunama Zakona o Društveno poticanoj stanogradnji, koje su stupile na snagu u srpnju prošle godine, uvedena desetogodišnja zabrana otuđenja i davanja u najam stanova kako bi se spriječile zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova koji nisu korišteni za rješavanje stambenog pitanja već za ostvarivanje financijske koristi kupca.

Riječ je o važnom projektu kako za grad, tako i za buduće stanare, mahom mlade obitelji koje nisu još riješile stambeno pitanje.

Ukupna vrijednost investicije koju Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama provodi u Rovinju-Rovigno iznosi 24 milijuna kuna, od čega je 5 i pol milijuna kuna pokriveno poticajnim sredstvima Republike Hrvatske.