Accessibility icon
13.08.2020

Grad Rovinj-Rovigno zatražio veći broj autobusnih linija do Rovinjskog Sela

Na temelju velikog broja upita i pritužbi od strane mještana Rovinjskog Sela na nedostatan broj autobusnih veza na relaciji Rovinj – Rovinjsko Selo, a na inicijativu tamošnjeg Mjesnog odbora Grad Rovinj-Rovigno uputio je prijevoznicima Arriva i Brioni Pula zamolbu za povećanjem broja autobusnih linija.

 

Odgovor na pritužbe građana dostavio je zasad jedino autoprijevoznik Arriva uz objašnjenje kako je popuštanjem ograničenja i preporučenim epidemiološkim mjerama Autotrans d.d. započeo s ponovnom uspostavom županijskog i međužupanijskog prijevoza, iako zasad u manjem obimu nego prije obustave linijskog prijevoza.

 

Iz Arrive su naglasili kako su prijevoznici u javnom linijskom prijevozu putnika dva mjeseca bili bez prihoda te kako ponovno pokretanje prijevoza iziskuje velike troškove radi čega nisu bili u mogućnosti otvarati linije koje nisu ekonomski održive.

«Ponovno uvođenje javno linijskog prijevoza okarakterizirano je malim odazivom putnika, izostajanjem prijevoza školske djece kao i limitiranjem sjedećih mjesta u autobusima tako da prihodi od prijevoza putnika nisu ni približni onima prije epidemije. Nadamo se da će se u što skorijem vremenu pronaći način da županijski prijevoz zaživi kako je to i Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu definirao kroz ugovore o javnoj usluzi, a kojima se uređuje sufinanciranje javno linijskog prijevoza.» stoji u dopisu kojeg su uputili Gradu.

 

U međuvremenu, obzirom na potrebe žitelja Rovinjskog Sela podsjećamo i da se izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na području jedinice lokalne samouprave Grada Rovinja-Rovigno broj autotaksi vozila znatno povećao, što je direktno utjecalo i na samu cijenu pružanja usluga autotaksi prijevoza, odnosno korisnicima autotaksi prijevoza usluga je uvelike financijski dostupnija u odnosu na prijašnje godine.