Accessibility icon
05.05.2020

Grad Rovinj-Rovigno ulaže znatne napore u očuvanju radnih mjesta

Kriza uzrokovana pojavom svjetske pandemije koronavirusa, bacila je na koljena cjelokupnu ekonomiju, a poteškoće u poslovanju nisu zaobišle ni komunalna poduzeća, koja i dalje provode svoje aktivnosti radeći u smjenama, uz stroge mjere zaštite. Trenutno, financijski značajno otežanu likvidnost poslovanja bilježe i Odvodnja Rovinj-Rovigno d.o.o. i Komunalni servis d.o.o. koji u ovom trenutku ne može samostalno od vlastitih prihoda isplatiti osobne dohotke za travanj, svibanj i lipanj.

Najviše su pogođene upravo komunalne tvrtke u turističkim destinacijama jer one uvelike ovise o uspjehu turističke sezone za koju je evidentno da će ove godine doživjeti potpuni krah. Također, obustavljen je i dio investicija u infrastrukturi i turističkom sektoru, a sve navedeno će se odraziti i na poslovanje komunalnih društava, koja su umjesto otpuštanja radnika osmislila strategiju preraspodjele radnih mjesta u cilju zadržavanja djelatnika. Poslovni prihodi za travanj prema procjenama za Komunalni servis d.o.o. umanjiti će se između 23% i 30 %. Ukupno u iznosima za travanj očekuje se pad prihoda od parkirališta za 100% (-730 000 kn), pad prihoda od zbrinjavanja otpada pravnih osoba za 25% (-100 000 kn) te pad prihoda od najmova na tržnici za 39% (-300 000 kn). Daljnja  veća smanjenja očekuju se i u mjesecu svibnju i lipnju, sve do mogućeg oporavka turizma u srpnju.

Većina gradova i općina planira rebalans proračuna zbog smanjenja prihoda. Dio komunalnih tvrtki i jedinica lokalne samouprave je već smanjilo osobne dohotke (uz smanjenje ili ukidanje regresa i uskrsnica), a što se tiče komunalnih poduzeća na području Grada Rovinja-Rovigno plaće zaposlenika smanjile su se za 15%, smanjen je i radni tjedan te je 30% radnika prešlo na rad na pola radnog vremena.

U međuvremenu,tržnice su otvorene uz dodatne mjere opreza, a dio tržnica otvoriti će se i za rad tekstilnih štandova što zahtjeva jasnije upute od onih dosad objavljenih što se tiče načina i uvjeta rada. Početak rada tržnica i kioska ali i skromno otvaranje parkirališta neće rezultirati povećanjem prihoda što u konačnici zahtjeva i jače financiranje iz proračuna odnosno zaduženje komunalnih tvrtki.

U svakom slučaju, za oba gradska poduzeća u Rovinju-Rovigno vršiti će se znatne korekcije te će se povećati njihovo izravno financiranje iz proračuna kroz prijedloge za rebalans Proračuna Grada Rovinja-Rovigno za 2020. godinu.