Accessibility icon
28.04.2023

Grad Rovinj-Rovigno slavi Dan oslobođenja

Polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima na Valdibori jutros je obilježena 78. obljetnica oslobođenja  našega grada.  Tim se povodom gradonačelnik Rovinja-Rovigno Marko Paliaga prisjetio rovinjskih narodnih heroja Pina Budicina i Mattea Benussija Cia, ali i svih antifašističkih boraca koji su tijekom II. svjetskog rata žrtvovali svoj život za slobodu i jedno bolje sutra.

«Poštivanje drugih i drugačijih kod nas je način življenja, nematerijalno nasljeđe u kojem odrastamo i kojeg štitimo. Zato poštujemo život i suživot, poštujemo one koji su ovaj i ovakav život omogućili i kojima smo danas odali dužnu počast i zahvalnost.

Ove godine slavimo desetogodišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Uskoro, 9. svibnja, slavimo i Dan Europe, odnosno dan kada je 1950. godine, slijedom Schumanove Deklaracije rođena Europska zajednica. Bila je to revolucionarna deklaracija koja je predviđala smanjenje nacionalnog suvereniteta kako bi se osigurao trajni mir među europskim državama.

Dio smo najdemokratičnije svjetske zajednice s kojom dijelimo temeljne vrijednosti slobode, jednakosti i suživota. Vrijednosti su to koje često uzimamo zdravo za gotovo jer su Rovinj i Rovinjci uvijek njegovali sklad, vođeni upravo takvim uvjerenjima. No, svjedoci smo kako u velikom broju zemalja diljem svijeta to nije slučaj. Svjedoci smo kako su pojedini dijelovi svijeta daleko od života u kojem su sloboda i demokracija uobičajen dio svakodnevnice. I upravo zbog toga, upravo zbog takvih činjenica koje su i dan danas nečija stvarnost moramo biti više nego zahvalni onima koji su se borili kako bi ovaj naš mali canton de paradis živio u svijetloj i prosperitetnoj sadašnjosti i budućnosti», istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Paliaga.

Vijenac su položili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević u prisutnosti rovinjskih vijećnika, predstavnika ustanova i gradskih trgovačkih društava i službi, članova UABA Rovinjštine, predstavnika lokalne Zajednice Talijana te članova izviđačkog odreda „Tino Lorenzetto“ i ostalih uzvanika i građana.

Prisutni su minutom šutnje odali počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti mira i slobode.

Fotogalerija