Accessibility icon
11.11.2022

Grad Rovinj-Rovigno se uključio u projekt «Zaštitimo naše noniće»

U sklopu preventivnog projekta pod nazivom ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” Grad Rovinj-Rovigno je, u suradnji s MUP-om, izradio  dvojezične letke upozorenja za sve pripadnike treće dobi koji su nažalost sve više izloženi riziku mogućih prijevara.

Ovog će mjeseca s računima komunalne naknade na sve adrese pristići informativni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku s upozorenjima i primjerima kako se događaju prijevare te uputama kako se od istih zaštititi.

U sklopu kampanije su nedavno policijski službenici zaduženi za poslove prevencije u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave održali edukacije kojima je bio cilj smanjiti prijevare starijih osoba.

Tom su prilikom policijski službenici pojasnili najčešće oblike prijevara te savjetovali osobe kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari.

Projekt se provodi i u suradnji s Radio Istrom koja je izradila radijske spotove u kojima se građane upoznaje s najčešćim oblicima prijevara.

Preventivnim projektom nastoji se smanjiti broj kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati osobe starije dobi i širu javnost na navedenu problematiku, senzibilizirati osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju s njima odnos povjerenja te demotivirati počinitelje na daljnje činjenje kaznenih djela na području Istre, s obzirom da su starije osobe upozorene na opasnost, kao i potaknuti osobe koje su bile žrtve prijevara da to prijave jer velik broj njih, zbog srama i straha od osude obitelji i okoline, nikome ne govori što im se dogodilo.