Accessibility icon
30.09.2021

Grad Rovinj-Rovigno kreće u provedbu Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca

S ciljem jačanja implementacije ravnopravnosti u praksi, Grad Rovinj-Rovigno sastavio je Akcijski plan ravnopravnosti žena i muškaraca za razdoblje od 2021. do 2023. godine kojeg je usvojilo Gradsko vijeće, a kojim se obvezuje provoditi obveze propisane Europskom poveljom za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini, čiji je potpisnik.

 

Na definiranju Akcijskog plana radila je opsežna radna skupina u kojoj su sudjelovali gradski vijećnici, gradonačelnik i njegovi zamjenici, ravnatelji svih gradskih, županijskih i znanstvenih ustanova, zdravstvenih službi, odnosno predstavnici svih onih subjekata koji mogu utjecati na javne politike i implementirati njezine odluke.

 

Kako bi se nastavilo sa implementacijom zacrtanih aktivnosti iz Akcijskog plana,  jučer je u Gradskoj palači održan sastanak predstavnika Grada sa predstavnicama gradskih školskih i predškolskih ustanova, ustanova u kulturi, sportu i društvenoj skrbi.

S ciljem što većeg dosega i uspješnosti u realizaciji ciljeva Akcijskog plana, predloženo je uključivanje stručnih suradnika škola i vrtića u kreiranje materijala i aktivnosti za provedbu istoga, kao i suradnja i povezanost s drugim institucijama poput Vladina ureda za ravnopravnost spolova, Foruma za slobodu odgoja i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije radi organizacije predavanja i ostalih aktivnosti senzibiliziranja javnosti. Iskazana je također i namjera nastavka već unaprijed uspostavljene suradnje školskih ustanova sa gradskom organizacijom Crvenog križa, a koja je prekinuta uslijed krize s koronavirusom.

 

Radni je sastanak ujedno bio i prilika izlaganja uočenih problema. Istraživanja koja su provodili stručni suradnici pokazala su tako da se pitanja rodne ravnopravnosti i stereotipa javljaju kod učenika u 7. i 8. razredu osnovne škole. No, istaknuti su također i pozitivni primjeri poput onog Srednje strukovne škole „Eugena Kumičića“ u koju se već nekoliko godina u slastičare upisuju dječaci, a u automehatroničare djevojke, a interesa je od strane dječaka bilo i za smjer medicinski kozmetičar u Talijanskoj srednjoj školi. Predloženo je štampanje kalendara u kojem bi bila prikazana sva zanimanja za koje postoje smjerovi u našim školama, a za koja se vežu određeni stereotipi.

 

Prve aktivnosti u sklopu usvojenog Akcijskog plana predviđene su povodom obilježavanja Tjedna ravnopravnosti spolova 25.-29. 10. 2021., a koje između ostaloga uključuju i projekcije filmova i održavanje radionica na temu ravnopravnosti žena i muškaraca.