Accessibility icon
13.11.2020

Fontana na trgu ovog će mjeseca zasvijetliti ljubičastom bojom

Grad Rovinj-Rovigno pridružio se i ove godine inicijativi Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” u obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenog. Tim će povodom fontana na glavnom gradskom trgu do kraja mjeseca svijetliti ljubičastom bojom.


U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece. 


S ciljem podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se razne aktivnosti, među kojima je i osvjetljavanje poznatih građevina i znamenitosti dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.