Accessibility icon
15.07.2019

Festival Sete Sóis Sete Luas u Rovinju 16. i 17. srpnja

Zahvaljujući svom položaju, Hrvatska je oduvijek u svojoj povijesti bila mjesto susreta različitih kultura koje su se spajale i miješale kako bi ovoj zemlji dale određeno i jedinstveno obilježje.

I upravo ovdje će, točnije u Rovinju, Festival Sete Sóis Sete Luas doputovati ovog ljeta, 16. i 17. srpnja, uključujući, kao i uvijek, umjetnike iz cijelog svijeta koji će oživjeti predstavu punu glazbe i ispričanih priča.

Stigavši do svog XXVII. izdanja, Festival Sete Sóis Sete Luas je kao i svake godine spreman odvesti publiku na putovanje u mediteranski ugođaj  kroz impresivne predstave koje ujedinjuju umjetnike iz dalekih i čarobnih zemalja. Osnovan 1993. godine u Italiji i Portugalu, Festival je rastao i širio se, stvarajući gustu kulturnu mrežu diljem svijeta koja uključuje 33 gradova iz 11 zemalja te uspio i osvojiti međunarodne nagrade i priznanja upravo zbog svoje sposobnosti približavanja i ujedinjavanja vidljivo različitih i dalekih kultura.

Program ovogodišnjeg festivala koji se u Rovinju održava dvanaestu godinu za redom, je sljedeći:

16.7.2019. Trg maršala Tita
21:00 –  7Luas Maio Band (Zelenortsko otočje)
22:00 –  Gustafi (Hrvatska)

7LUAS.MAIO.BAND (Zelenortsko otočje)

Ova izvorna produkcija Festivala Sete Sóis Sete Luas računa na sudjelovanje 6 prestižnih glazbenika s otoka Maio, jednog od najudaljenijih otoka arhipelaga Zelenortskog otočja. Opus grupe inspiriran je temama koje su stvorili otočni skladatelji i stoga čuva glazbenu tradiciju Maioa, koristeći kreolski, što temama daje posebnu emociju. Glazbenici Tote Xinoca (vokal i cavaquinho), Tibau Tavares (vokal i gitara), Tó (bas), Mauro (klavir), Nuno (gitara) i André na bubnjevima glazbeno su vodili portugalski majstori José Peixoto i José Barros u okviru projekta suradnje kojeg promiče Festival SSSL.

Opus Maio7LuasBanda obuhvaća tradicionalnu glazbu, izvorne skladbe i nove aranžmane nadahnute kulturom malog otoka Maio.GUSTAFI (Hrvatska)

GUSTAFI su poznati po svom električnom stilu koji spaja istarsku narodnu glazbu i rock, uz utjecaj bluesa. Glazbeni sastav osnovan je 1990. godine u Vodnjanu, malom istarskom gradiću i jedan je od najznačajnijih primjera takozvanog ČA-vala (Cha Wave), vrste pop-rock glazbe koju prate tekstovi pjevani u čakavskom narječju Istre, zahvaljujući kojem je glazbeni sastav postao vrlo popularan u Hrvatskoj sredinom 90-ih godina.

17.7.2019. Trg maršala Tita
21:00 Med-Arab-Jewish 7Sois Orkestra (Mediteran)
22:00 Mimmo Epifani (Italija)

MED-ARAB-JEWISH 7SÓIS ORKESTRA (Mediteran)

Ova nova ambiciozna glazbena kreacija u kojoj sudjeluje 6 prestižnih predstavnika 6 različitih kultura, ima za cilj promicanje međukulturnog dijaloga, zahvaljujući prisutnosti židovskih, muslimanskih i kršćanskih glazbenika koji predstavljaju tri kulturna i religijska svijeta tipična za Mediteran i Južnu Europu. Prestižni umjetnici koji sudjeluju su Stefano Saletti (Italija) glazbeni voditelj i buzuki, Arnaud Cance (Francuska), multi-instrumentalist, Harry Perigone (La Reunion) na udaraljkama, Eden Holan (Izrael) i Soukaina Fahsi (Maroko) dva vokala, Carlos Menezes (Portugal) na basu.

Izvorna umjetnička produkcija Festival Sete Sóis Sete Luas.

MIMMO EPIFANI & the Barbers (Salento, Italija)

Najizvorniji opus povezan s kordofonskim instrumentima (mandolina, mandola, mandolončelo) i etničkim instrumentima korištenim u brijačnicama Alto Salenta, u talijanskoj regiji Puglia.

Mimmo Epifani je visoko cijenjen zbog svojih tehničkih inovacija improvizacije primijenjenih na njegov instrument, mandolinu, kao i tehniku mandola „alla barbiere“, tehniku pod tim nazivom jer se podučavala u brijačkom salonu u njegovom gradu u San Vito dei Normanni (Brindisi). Njegova instinktivna i duboka muzikalnost, povezana s glazbom drevnih korijena, potiče ga da neprestano traži suvremene zvukove koji ga čine međunarodnim umjetnikom s jakom sklonošću neovisnosti i istraživanju novih kultura. Surađivao je s velikim umjetnicima kao što su Massimo Ranieri, Eugenio Bennato, Antonio Infantino, Ambrogio Sparagna, Avion Travel.