COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
12.05.2019

Eko-akcija KPA Rovinj

U subotu je, u organizaciji KPA Rovinj, održana već tradicionalna eko-akcija kojom se čiste rovinjsko podmorje i plaže.

Ove je godine očišćena rovinjska Luka te plaža Porton Biondi, a navedena je područja čistilo 150 sudionika, od kojih 80 ronioca koji, osim cijele Istre, dolaze također iz Zagreba, Karlovca, Varaždina, Koprivnice i Duge Rese. Plaže su, pak, čistili učenici SŠ Zvane Črnje Rovinj, OŠ Jurja Dobrile i Strukovne škole Eugena Kumičića, zatim rovinjski izviđači, te članovi Dječjeg gradskog vijeća, dok su smeće razvrstavali i popisivali djelatnici Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Pronađena je velika količina smeća, čak 6.140 predmeta, od kojih 2.640 u podmorju gdje je većinu činilo staklo, te 3.500 na plaži gdje je 70% smeća činila plastika.

Vrijedi napomenuti kako je ovogodišnja eko-akcija, u suradnji s Crvenim križem, bila humanitarnog karaktera. Tombolom i prodajom pića prikupljeno je čak 17.505 kuna, a iznos je namijenjen kupnji ortopedskog pomagala “stajalica-vertikalizator” za sugrađana Neđada Kahvića, dječaka oboljelog od spastične tetrapareze i spastične cerebralne paralize.

Tombola je posebice razveselila ronioce jer se radilo o zaista bogatim nagradama, od kojih je ona prva bila ronilačka boca od 15 litara.

Za zabavu i odličnu atmosferu ispred prostorije Kluba pobrinuli su se Big Wave band.

Sponzori ove hvalevrijedne akcije jesu Grad Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja, Lučka uprava, JVP Rovinj, restoran Da Piero i Komunalni servis.