Accessibility icon
22.12.2020

Dosadašnje aktivnosti knjižnice Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno

Početkom školske godine 2020./2021., aktivnosti knjižnice Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno bile su usredotočene na promicanje čitanja i kreativnosti tamošnjih učenika.

Škola se tako pridružila drugom izdanju FLIT-a (Festival talijanske književnosti) u organizaciji Gradske knjižnice Pula, koje se ovoga puta održalo online.

U sklopu navedenog festivala, učenice Kiara Maurović, Iris Bolšec, Korana Hamer, Daniela Jakomonić i Valentina Malusà, vođene profesoricom Mariom Sciolis i Larisom Degobbis, sudjelovale su u nagradnom natječaju „Passaparola“, gdje su imale priliku pokazati svoje znanje putem osvrta odabranih knjiga.

Nadalje, škola već tri godine sudjeluje u online književnom kvizu „Čitanjem do zvijezda“, u kojem sudjeluju učenici iz preko dvjesto hrvatskih škola. Prošle su godine tako učenici Talijanske srednje škole uspjeli sudjelovati na državnom natjecanju, predstavljajući jedinu talijansku srednju školu među sudionicima.

Ove je godine Hrvatska mreža školskih knjižničara organizirala projekt za promicanje čitanja velikih nacionalnih i međunarodnih klasika pod nazivom „Lektira na mreži“. Radove učenika žirirale su knjižničarke, profesorica Adriana Ive i profesorica mentorica Nataša Paćelat.

Među brojnim provedenim aktivnostima, i onima koje tek trebaju započeti, knjižničarka je stvorila i Virtualnu školsku knjižnicu. Na mreži učenici tako mogu pronaći puno informacija, digitalne knjige, enciklopedije i rječnike, posebice u ovo vrijeme kada je česta praksa rad na daljinu. Web stranica se ažurira tjedno, dok će se uskoro stvoriti i blog s komentarima učenika koji su određenu knjigu pročitali.

„Čitanje, posebno u ovom određenom razdoblju, može nam pomoći da lutamo maštom i drži nam društvo, obogaćujući naš rječnik i naš način izražavanja“, zaključuju iz Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno.

Fotogalerija