Accessibility icon
09.01.2019

Dogovorena koordinirana akcija izgona divljači – divljih svinja s područja Zlatnog Rta – Škaraba

U ponedjeljak, 7. siječnja 2019. godine u prostorijama policijske postaje Rovinj održan je zajednički sastanak na temu učestalih devastacija javnih površina kao i privatnih zemljišta koje nastaju uslijed posljedica prolaska divljih životinja – divljih svinja. Pored štete koja nastaje na imovini posebnu direktnu opasnost i ugrozu za stanovništvo predstavljaju ženke divljih svinja sa mladima.

Sastanku su nazočili načelnik PP Rovinj Branko Ivan Bestulić, predsjednik Lovačkog društva Rovinj Franko Udovičić, predstavnik Javne ustanove Natura Histrica Damir Lampe i predstavnik Grada Rovinja-Rovigno Elvis Prenc.

Temeljem naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (NN 115/2018) kojom se naređuje poduzimanje potrebitih mjera u cilju smanjenja brojnog stanja divljači – divljih svinja i Suglasnosti za obavljanje izgona divljih svinja sa zaštićenog područja od 14. prosinca 2018. godine, izdane od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojom se odobrava izgon ili protjerivanje divljih svinja s područja Zlatnog Rta – Škaraba, na sastanku je dogovoreno da će se dana 12. siječnja 2019. godine s početkom u 9,00 sati organizirati koordinirana akcija PP Rovinj, Lovačkog društva Rovinj, Javne ustanove Natura Histrica te Grada Rovinja-Rovigno kojom će se izvršiti izgon divljači – divljih svinja izvan zaštićenog područja.

Za vrijeme trajanja akcije građanima će ulaz u Zlatni Rt – Škaraba biti onemogućen, na način da će se postaviti 5 kontrolnih točaka i to:

  • Ulaz u Zlatni Rt iz pravca šetnice uvale Lone – punkt kod kapije na ulazu i šetnica uz more (punkt br.1 i br.2)
  • Ulaz u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca ulice Luja Adamovića – punkt „kod Kuglane“ (punkt br.3)
  • Ulaz u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca Cuvi – punkt kod kapije na ulazu u Cuve (punkt br. 4)
  • Ulaz u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca Vilas Rubina (punkt br.5)