Accessibility icon
17.12.2021

Dječjem vrtiću „Neven“ odobrena sredstva za rad u poslijepodnevnim smjenama

Projektu „Veselo popodne u Dječjem vrtiću Neven“ kojeg ta predškolska ustanova provodi u partnerstvu s Gradom Rovinjem-Rovigno odobren je iznos od 1.010.850,43 kn od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“ za projekte nastavka unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Riječ je o inicijativi koja je fokusirana na jedan od ključnih izazova kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a to je organizacija rada dječjih vrtića koja prati potrebe zaposlenih roditelja, odnosno produljeno radno vrijeme dječjih vrtića.

Spomenutim se projektom planira uvesti produljeno radno vrijeme vrtića do 21:00. Valja napomenuti kako će se pritom poštivati državni pedagoški standard te djeca neće boraviti u vrtiću dulje od 10 sati.

DV Neven pohađa 618 djece, od čega je 13 s teškoćama u razvoju. Trenutno vrtić ima 127 zaposlenih, te je aktivno 33 vrtićkih grupa. Provedbom ovog projekta, doći će do reorganizacije postojećih grupa, na način da će se formirati nove mješovite odgojne skupine koja će obuhvaćati odgojno obrazovni rad u produljenom radnom vremenu.

U provedbu projekta uključit će se 60 djece, te će se zaposliti 6 novih djelatnika, 4 odgojitelja/ice i 2 stručna suradnika. U okviru produljenog radnog vremena provodit će se 3 programa, program predškole, sportski program i program za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju integriranu u redoviti program.

Istovremeno će se ojačati kapaciteti odgojitelja/ica i stručnih suradnika koji će pohađati edukacije usmjerene na jačanje stručnih kompetencija s ciljem implementacije kvalitetnije odgojno-obrazovne prakse.

Ovaj će projekt imati itekako veliki značaj roditeljima koji rade u određenim djelatnostima, primjerice uslužnim djelatnostima, a kojima radni raspored povremeno ili redovito uključuje rad u poslijepodnevnim i večernjim satima te vikendom, odnosno u terminima izvan desetosatnog radnog vremena vrtića. Navedeno je osobiti problem u Rovinju-Rovigno, s obzirom da su djelatnosti uvelike orijentirane na turizam i ugostiteljstvo, za koje je karakteristično radno vrijeme u popodnevnim i večernjim satima. Na taj će se način uvelike olakšati velikom broju roditelja s našeg područja koji će moći koristiti usluge vrtića te ih lakše uskladiti sa svojim radnim vremenom.