Accessibility icon
03.10.2023

Dizajn gradskog bazena Studija Tumpić Prenc nagrađen na Zagreb Design Week-u

Prošlog je tjedna održano najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj – festival Zagreb Design Week koji već deset godina predstavlja sve oblike dizajna. Na ovogodišnjem, jubilarnom, te ujedno i najvećem izdanju do sada, Studio Tumpić/Prenc izborio je drugo mjesto u kategoriji grafičkog dizajna za projekt signalizacije i vizualnog identiteta Gradskog bazena Rovinj-Rovigno. Projekt je u sklopu bogatog programa festivala bio izložen na njegovoj središnjoj lokaciji – Zagrebačkom velesajmu.

Zagreb Design Week nagrada jedina je međunarodna nagrada za dizajn u Hrvatskoj, a dizajneri i kreativci svoje projekte prijavljuju iz cijeloga svijeta u šest kategorija. Najbolje od najboljih bira međunarodni, stručni žiri i to u dva kruga.

Njihove je stroge kriterije tako prošao projekt Gradskog bazena Rovinj-Rovigno, a radi se o novootvorenom rovinjskom bazenskom kompleksu u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “prim. dr. Martin Horvat”. Ova najveća investicija u sportsku infrastrukturu u povijesti Rovinja prostire se na 3.637 četvornih metara, a sastoji se od sportske i spa zone.

“Jedna od karakteristika bazena je njegova velika staklena stijena s pogledom na more koje je udaljeno svega nekoliko metara. To na određeni način vizualno spaja doživljaj odlaska na more ili bazen. Ručnik je bitan artikl, kako na plaži, tako i na bazenu, pa smo ga odabrali kao lajtmotiv”, objašnjavaju ideju iza vizualnog identiteta i signalizacije ovog dobitničkog projekta iz Studija Tumpić/Prenc.

Stilizacijom ideja ručnika prisutna je na svim dijelovima signalizacije: visi sa stropa, bočno ili s pločica. Pritom svaka ikona dolazi u svojoj boji, unoseći tako raznolikost i živost u dotad neutralni prostor. Ručnik je klasičan, vodoravnih linija koje ujedno služe kao podloga za postavljanje grafičkih elemenata. Projekt je realiziran u suradnji s tvrtkom Sinam d.o.o. koja je za svako idejno pronašla tehničko rješenje.

Signalizacija svojevrsno slavi Rovinj, grad u kojem je i sam Studio smješten, podsjećajući na njegove legendarne “tiramole”, odnosno mjesto gdje se suši rublje, razapeto među zgradama.

Studio je tijekom prvog desetljeća Zagreb Design Weeka primio već brojne nagrade za razne projekte poput “Lab’Bel 10 years”, “Vina Šuran”, “Gradski bazeni Pula-Pola” i druge, a priznanja struke pristizala su i s drugih prestižnih natjecanja. Na policama ovih kreativaca nalaze se tako nagrade Red Dot Best of the Best, European Design Award Best on Show, Pentawards, Dieline Awards, D&AD, ADC (New York), DIA, IIID Award, Communication Art Award, ADC Europa, Epica, IdejaX, Sumo Borac, Nagrada HDD-a, te Nagrada Zagrebačkog salona.

Fotogalerija