COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
30.08.2019

Demanti na tekst u Glasu Istre “To je naše dvorište i imamo ga pravo urediti onako kako mi želimo“

Povodom reagiranja rovinjskog Franjevačkog samostana pod naslovom “To je naše dvorište i imamo ga pravo urediti onako kako mi želimo“ objavljenog 28. kolovoza 2019. godine u tiskanom izdanju i na portalu www.glasistre.hr želimo ukazati na neistinite i netočne informacije koje javnost dovode u zabludu.

Naime, izjava fra Smiljana Berišića u kojoj navodi da više od 50 godina izostaje pomoć Grada je neistinita. Franjevački samostan i zbirka sakralnih knjiga koja se u njemu čuva imaju za naš grad posebnu vrijednost te smo proteklih godina (doduše prije stupanja na dužnost fra Smiljana) spremno financirali uređenje i sanaciju prostora, namještaja, zaštitu sakralne opreme te očuvanje samostanske umjetničke zbirke, predmeta i knjiga. Također, sufinancirali smo knjigu „Blago rovinjskih franjevaca“ koja je izdana na četiri jezika.

Također, neistinita je izjava da se Grad oglušio na zahtjev za financiranje Franjevačkog samostana, a za potrebe uređenja prostorija koje se između ostaloga koriste za izložbe, koncerte i razna kulturna događanja. Naime, Grad je zaprimio zahtjev kojeg potpisuje fra Smiljan Berišić u ožujku 2018. godine, na koji gradonačelnik Paliaga promtno odgovara službenim dopisom kojim pruža nedvojbenu podršku i spremnost za sufinanciranje obnove vrijednog kulturnog spomenika za građane Rovinja i njegove goste. Uvjet je bio da Gradu dostave propisanu dokumentaciju te da projekt obnove prijave Ministarstvu kulture, što do sada nije učinjeno.

Sud o izjavi fra Berišića da je ponuda Komunalnog servisa d.o.o. Rovinj iz 2017. godine za zakup parkirališnog prostora u dvorištu Franjevačkog samostana neprihvatljiva, ostaviti ćemo čitateljima. Naime, Komunalni servis je ponudio Ugovor o zakupu u trajanju od 5 godina te odabir između dvije varijante suradnje: godišnje uplate od 85.000,00 kuna ili uplate godišnjeg iznosa najma u visini od 30% neto prihoda ostvarenog na parkiralištu. U oba slučaja Komunalni servis bi vodio brigu o održavanju zelenila, održavanju čistoće i urednosti parkirališnih površina, kao i naravno, propisnu naplatu naknade za parking. Ujedno, kako bi se navedeni prostor mogao prenamijeniti za parkiranje vozila potrebno je izvršiti određene građevinske zahvate u vrijednosti 250.000 kuna čiji bi trošak snosio Komunalni servis.

Na koncu, neistinita je i izjava da Grad nije nikada priznao rad i značaj koji Franjevački samostan ima za Rovinj i njegove građane. Naime, 2002. godine povodom 300.-te obljetnice izgradnje samostana i Crkve sv. Franje u Rovinju, Franjevačkom je samostanu dodijeljena Plaketa Grada Rovinja-Rovigno.

Gradska uprava kontinuirano ulaže u očuvanje kulturne i povijesne baštine našega grada, u očuvanje zaštićenih spomenika napose onih vjerskih te je uvijek pružala i pružati će i ubuduće podršku projektima obnove istih. Kao dokaz tvrdnji dovoljno je sagledati investicije u Crkvu sv. Eufemije i njezin okolni plato u posljednje dvije godine.

Iskreno nas je ražalostio istup i stav kojeg je iznio fra Berišić jer nam je očuvanje kulturno-povijesne baštine zaista postulat u radu, no ponajviše zbog toga jer smo ranijih godina imali vrlo korektan odnos i suradnju te smo se međusobno uvažavali prateći njihove potrebe koliko je god to bilo moguće.