Accessibility icon
06.10.2017

DANI MIRKA KOVAČA

Po četvrti puta Rovinj je domaćin Dana Mirka Kovača, značajnog kulturnog događaja posvećenog velikom spisatelju i kozmopoliti koji je posljednjih 20 godina života proveo u Rovinju. Manifestacija je otvorena u četvrtak 5. listopada u organizaciji Udruge Mirko Kovač, Pučkog otvorenog učilišta i izdavačke kuće Fraktura, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije i Grada Rovinja-Rovigno.
Pozivu organizatora odazvali su se brojni štovatelji lika i djela Mirka Kovača. U ime Grada posjetitelje je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić, a u ime organizatora izdavač Seid Serdarević. On je istaknuo da je Kovač jedan od najznačajnijih spisatelja na regionalnom hrvatskom, srpskom, crnogorskom i bosanskohercegovačkom prostoru.
Na svečanost otvaranja manifestacije nije došao zbog smrti u obitelji ovogodišnji dobitnik Nagrade Mirko Kovač romanopisac Damir Ovčina. Umjesto njega, upriličen je razgovor između prošlogodišnjeg dobitnika ove nagrade Ivana Čolovića i moderatora Tomislava Brleka na temu «Kosovski mit». Povod razgovoru je Čolovićeva knjiga «Smrt na Kosovu». Autor je naglasio da mit o kosovskom boju ne živi samo među Srbima nego i među ostalim narodima na ovim prostorima, pa čak i u Albaniji. Međutim, i danas se srpski nacionalni etnos podgrijava legendama o Kosovu, knezu Lazaru i Milošu Obiliću… Međutim, rijetko tko zna da je prvi spis o kosovskom boju i legendama nastalim u narodu stoljećima poslije 1378. godine napisao bosanski franjevac fra Grga Martić.
Dani Mirka Kovača će tijekom ovog vikenda ugostiti mnoge istaknute književnike, publiciste, scenariste, redatelje i glumce, među kojima Veljka Bulajića, Miljenka Jergovića, Antu Tomića, Lordana Zafranovića, Branka Ivandu, Vlahu Bogišića, Mirjanu Karanović i druge. Bit će održan okrugli stol o Mirku Kovaču kao piscu niza scenarija, a bit će prikazan i film «Dobra žena» dobitnice Nagrade Mirko Kovač Mirjane Karanović. U subotu u 19 sati u kazalištu Gandusio bit će uručena ovogodišnja nagrada Damiru Ovčini.

Fotogalerija