Accessibility icon
16.09.2021

Dan grada Rovinja uz sajam tradicijskih obrta, glazbu i izložbe

Dan grada Rovinja i njegove zaštitnice, svete Eufemije, i ove je godine oplemenio nezaobilazan sajam tradicijskih obrta koji se prostirao duž rovinjske rive.

Sajam su posjetili brojni građani Rovinja, ali i njegovi gosti, koji su imali priliku kupovati od domaćih proizvođača.

Prava atrakcija za posjetitelje bila je i Limena glazba praćena rovinjskim mažoretkinjama. Defileom po Carreri plijenili su pažnju svih koji su se u tom trenutku zatekli u ovoj glavnoj rovinjskoj ulici.

Glazbe nije nedostajalo niti tijekom popodnevnih sati, kada je publiku zabavljao Duo Evolution.

Brojni su građani i turisti ovaj važan dan obilježili odlaskom u Muzej Grada Rovinja-Rovigno, koji je, ukrasivši balkon, i ove godine nastavio oživljavati ovu tradiciju.

Uz postojeće izložbe, „Zambratija“ o prapovijesnom šivanom brodu iz sredine 5. stoljeća, „Veliki Piruzi“ o rimskom brodolom na hridi kod Rovinja, „Brodolom Mijoka“ koji je razotkrio tajnu mletačke galije i pirata s početka 17. st., te „Baron Gautsch“ koja je predstavila predmete s parobroda austrijskog Lloyda koji je, kao prva žrtva 1. svjetskog rata, potonuo blizu Rovinja, upravo je danas otvorena i posljednja izložba, „Potonuli brodovi/Navi affondate“, koja je zaokružila priču istoimenog ciklusa.

Otvorenje je publika mogla pratiti uživo putem Facebook stranice Muzeja, gdje se video i dalje nalazi za sve one koji ga žele pogledati.

Proslava Dana grada, odnosno blagdana svete Eufemije, završila je uz večernju svetu misu.

Fotogalerija