Accessibility icon
13.08.2020

Covid-19: Italija uvodi obavezno testiranje za dolaske iz Hrvatske

Talijanski Ministar zdravstva donio je 12. kolovoza uredbu, koja stupa na snagu 13. kolovoza, a čiji članak 1. (Hitne mjere za suzbijanje i upravljanje zdravstvenom krizom) predviđa:

1. U svrhu suzbijanja širenja virusa COVID-19 na osobe koje namjeravaju ući na nacionalni teritorij i koje su u prethodnih četrnaest dana boravile ili prošle kroz Hrvatsku, Grčku, Maltu ili Španjolsku primjenjuju se sljedeće mjere:

a) obveza predočenja potvrde prijevozniku prilikom ukrcaja i svim osobama imenovanim za provođenje provjera da je u 72 sata prije ulaska na područje Republike Italije podvrgnut molekularnom ili antigenskom testu provedenom pomoću brisa i negativan rezultat istog;

b) obveza provođenja molekularnog ili antigenskog testa, koji se provodi brisom, ako je moguće, po dolasku u zračnu luku, luku ili granični prijelaz ili u roku od 48 sati od ulaska na područje Republike Italije pri nadležnoj zdravstvenoj instituciji; u iščekivanju rezultata testa obavezna je mjera samoizolacije.

2. Osobe iz stavka 1., čak i ako su asimptomatske, dužne su odmah prijaviti svoj ulazak na teritorij Republike Italije Službi za prevenciju nadležnog lokalnog zdravstvenog tijela.

3. Obveza prijave u slučaju pojave simptoma bolesti COVID-19 nadležnom zdravstvenom tijelu putem posebnih telefonskih brojeva i obveza samoizolacije.