Accessibility icon
04.12.2018

Božićna čarolija u Rovinju

U rovinjskoj Gradskoj palači danas je održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen bogat prosinački blagdanski program.

Svesti predstojeće ovogodišnje blagdane u Rovinju u nekoliko točaka teško da je moguće jer ono što je  prezentirano na konferenciji za medije nadmašilo je sve dosadašnje rovinjske božićne čarolije.

Zadovoljstvo suradnjom gradskih institucija, javnog i privatnog sektora na Božićnoj čaroliji nije krio ni sam zamjenik gradonačelnika Marino Budicin. Novosti ima nekoliko, po prvi puta POU Grada Rovinja organiziralo je kreativne radionice kojima će se građani uvesti u blagdansko raspoloženje.

„Održat će se čak 37 puta, na prvom katu Zavičajnog Muzeja, 11 različitih tipova radionica. U jutarnjim satima odvijat će se od 10-12 sati, uglavnom u tim terminima škole dolaze organizirano na radionice za koje su iskazale interes. U večernjim satima, od 18-20 sati su radionice otvorene za sve naše sugrađane“, rekla je Dubravka Svetličić, ravnateljica POU Rovinja.

Moći će se tako birati između keramičke radionice, radionice ekoloških radova, grafike, slastičarstva te radionice tkanja. „Udruga Faro 11 je isto tako u sklopu naše koordinacije organizirala radionice izrade ikebana, marioneta čarobnih kuglica. Zaista vrlo, vrlo bogat i intenzivan program.“ rekla je Svetličić.

Sve su radionice besplatne, a radi bolje organizacije pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na vrijeme.

‘Nakon što smo lani probili led’- rekao je Branko Rajko, direktor Valbruna sporta, ovogodišnje će klizalište na gradskom trgu biti veće i trajati će dulje. „Klizalište je 25 puta 10 metara, a šator je 35 puta 15 metara. Novost je i to što ćemo sa jedne strane u šatoru postaviti male tribine koje će služiti kao gledalište. Ove godine smo odlučili da klizalište bude otvoreno duže nego lani, od 08.prosinca kad je u podne otvorenje pa sve do 13. siječnja, odnosno početka školske godine.“ rekao nam je Rajko.

Takvom se odlukom htjelo obogatiti aktivne praznike školarcima, a upravo će oni moći i pohađati besplatnu školu klizanja u periodu od 8. do 14. prosinca, u trajanju od jednog školskog sata. Za one kojima škola ne treba, najam će se klizaljki plaćati 10 kuna po satu, a kako je Rajko rekao, za razliku od prošle godine kada je na raspolaganju bilo 80 klizaljki, ove je godine njihov broj povećan na 120 pari.

Za otvorenje rovinjskog klizališta 8. prosinca predstaviti će se Hrvatski savez hokeja na ledu koji će demonstrirati osnovne vještine.

Mjesec prosinac je mjesec darivanja pa su iz gradskog proračuna i ovoga puta izdvojena sredstva, između ostalog, i za socijalno potrebite.

Ovom prilikom smo osigurali sredstva za nabavu oko tristotinjak paketa hrane i higijene koji će se dijeliti u prostorijama Gradskog ureda Crvenog Križa od 19. do 21. prosinca. U tom će se tjednu isplatiti i jednokratna pomoć umirovljenicima kojima su mirovine niže od 2010 kuna.“, rekla je Edita Sošić Blažević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Sredstva će ove godine biti isplaćena na bankovne račune umirovljenika pa se pozivaju svi koji još nisu dostavili svoje podatke, neka to učine.

Za djecu od prve godine života pa do zaključno 4. razreda osnovne škole osigurano je 1300 paketa a paketi su osigurani i za 32 djece Društva osoba s invaliditetom, te za umirovljenike Doma za starije Domenico Pergolis.

Maistra u Božićnu čaroliju donosi čitav niz novina. ”Svi objekti Maistre, odnosno pet hotela biti će otvoreni i već sada su poprilično puni a Doček organiziramo u hotelu Lone i Monte Muliniju” rekla je Sandra Bravar iz Maistre. Maistrina Božićna čarolija biti će i izvan zidova hotela, razasuta upravo po rovinjskim točkama. Na malom će se molu tako naći poštanski sandučić za one koji žele pisati Djedu Božićnjaku, a na čija će pisma on odgovarati. Nadomak Gandusia nalaziti će se photo point sa saonicama i sobovima, a dalje niz grad tunel želja i dvometarska imela za čarobne poljupce.

Marino Deković, predsjednik Udruženja obrtnika podsjetio je na bijele blagdanske kućice ića i pića koje će biti otvorene od 8. prosinca do 6. siječnja. Enogastronomska ponuda biti će na bazi istarske mediteranske kuhinje.

Božićnoj čaroliji doprinijeti će vikend koncerti koje Rovinj FM organizira sa Gradom Rovinjom, a u sklopu kojih će nastupiti Delikventi, TBF i Mateo Pilat.

Od 26. do 29. prosinca održati će se i 10. jubilarni Rovinj Music Festival koji ove godine donosi ukupno 15 vrhunskih koncerata. Od klape Valdibora, završnog koncerta Glazbenog laboratorija, Alena Vitasovića, Šajete, Night Expressa, Nena Belana, Atomskog skloništa, Titos bojsa pa sve do dosadašnjih pobjednika RMF-a

Novina je i doček u podne za djecu koji će se organizirati na Staru godinu s programom iznenađenja.

Kruna blagdasnkog slavlja biti će ulazak u novu 2019. godine uz nastup domaćeg Party benda i Prljavog kazališta te 15minutni vatromet.

Ispraćaj stare godine iz našega će grada tako pratiti više gostiju nego lanjske godine, računaju u Turističkoj zajednici.

 

(Tekst preuzet s portala istrain.hr)

 

DEPLIJAN_HR-IT_06_WEB