Accessibility icon
22.12.2023

Božić u baštinskom sjaju i s puno glazbe u Ekomuzeju-Ecomuseo “Batana”

U želji da bude što dostupniji zajednici i gostima, vrata Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” otvorena su tijekom cijele godine, a posebno toplu dobrodošlicu pripremio je za blagdanske dane. U intimnoj atmosferi Velikoga mola, sa sadržajima u muzeju i izvan njega, glavna tema “Adventa s mora”, rovinjska batana, dolazi još više do izražaja pružajući poseban doživljaj za male i velike.

Najvažnije blagdanske dane, Badnjak, Božić i blagdan Sv. Stjepana, na omiljenoj baštinskoj pozornici uljepšat će nastupi izvođača koji čuvaju rovinjsku glazbenu tradiciju s početkom u 11 h. Već u subotu nastupit će Serđo Valić i Duo Magnolia, a na sam Badnjak nakon badnje marende zapjevat će muški trio “Viècia Ruveîgno”. Božićno jutro bit će još svečanije zahvaljujući nastupu vokalnog muškog kvarteta „Le nuove quattro colonne“ i autentičnim rovinjskim napjevima, a na blagdan Svetog Stjepana nastupit će Mini i midi pjevači i solisti Comunità degli Italiani – Zajednice Talijana “Pino Budicin”.

Koji vas još sadržaji očekuju na Velikom molu pročitajte u nastavku, inspirirajte se fotografijama i svakako nam se pridružite na posebnoj baštinskoj adventskoj lokaciji u gradu.

 

RADIONICE ZA DJECU – 25., 26. 30. i 31.12. od 10-12 h I PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA – 26.12. od 18 h

Tko još nije složio svoju prvu kartonsku batanu, imat će priliku za to na Bataninim radionicama za djecu na Božić i na blagdan Svetog Stjepana od 10 – 12 h. Sudeći po dosadašnjim radionicama, mali su “kalafati” postajali sve vještiji pa su mnogi složili i više od jedne, a neki su, uz pomoć roditelja, zabavu pronašli spuštajući svoje batane u more. Večeri su pak bile rezervirane za animirani film o avanturama male Bibi koja djecu upoznaje s rovinjskim dijalektom, a posljednji termin projekcije animiranog filma “El mòndo da Bìbi” na pročelju muzeja predviđen je na blagdan Sv. Stjepana u 18 h.

 

VOŽNJA BATANOM S FERALOM – 22. I 23.12. OD 18 DO 20 h

Iako se sav program odvija ispred Ekomuzeja-Ecomuseo na Velikom molu, red je da se na moru, osim dječjih kartonskih, kao dio programa pojave i prave batane. Vožnja batanom s feralom bit će prilika za stvaranje blagdanske romantične uspomene, ali i podsjetnik na težak život ribara koji su i usred zime isplovljavali prema Rovinjskom akvatoriju po svoj ulov.

 

IZLOŽBA “NADÀL IN FAMÌA – BOŽIĆ U OBITELJI – NATALE IN FAMIGLIA“ DO 6.1. SUBOTOM I BLAGDANOM OD 10 DO 14 h I OD 17 DO 21 h, A RADNE DANE OD 10 DO 15 h

I dok se jaslice u domovima ne mogu naći tako često kao prije, u Ekomuzeju-Ecomuseo “Batana” ovih blagdana ima u izobilju. Elegantne i profinjene keramičke jaslice umjetnice Vere Bosazzi smjestile su se u prozor muzeja pa ih možete vidjeti i izvana, a još jedne krase stol u prizemlju muzeja i zadivljuju detaljima. Ako ih dobro proučite, vidjet ćete da su mnoge figurice odjevene u tradicijske nošnje iz različitih dijelova Istre što im daje poseban čar. Na katu muzeja čekaju vas još jedne koje su pomogla posložiti djeca iz rovinjskih vrtića, a jaslice iz crkve Sv. Eufemije, jaslice Oratorija te jaslice Mattea Giuricina iz franjevačkog samostana nalaze se među brojnim izloženim fotografijama. Prikupljene od rovinjskih obitelji, ponekad uručene i na ulici ispred muzeja, nostalgične fotografije vratit će vas u prošlost i oživjeti nekadašnja blagdanska doba i običaje.

 

BATANINA ADVENTSKA KUĆICA – SUBOTA 10 – 14 h / 17- 21 h, NEDJELJA 10 – 14 h, PRAZNICI 10 – 14 h / 17 -21 h

Iako je samo jedna, čarobno ukrašena Batanina adventska kućica garantira puno vesele, blagdanske atmosfere tijekom dana ili uvečer. Članice Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” s osmijehom pripremaju kuhano vino ili neki drugi napitak te mirisne fritule u kojima možete uživati uz bitinade iz zvučnika ili još bolje, tradicijsku rovinjsku glazbu uživo. Iskoristite sunčani dan i uživajte sjedeći za stolovima ugrijani dekicama s pogledom na more i batanu “Risortu” u božićnom izdanju ili se dobro zabavite i opustite u večernjim satima na svjetlucavom Velikom molu.

 

SUVENIRNICA EKOMUZEJA I INFO POINT – DAROVI S MOTIVIMA MORA I BOŽIĆA

Ako još niste kupili poklone za najdraže i tražite blagdansku sitnicu s dušom, svakako zavirite u suvenirnicu Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” ili suvenirnicu i info point “ʃutalateîna” na obali Alda Rismonda br. 2 koja je otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 13 h i od 17 do 20 h. Ručno izrađene male batane sa svojim prepoznatljivim jedrima, označivači stranica ili magneti, različiti ukrasi i korisni predmeti od drveta, tkanine i keramike s morskim motivima te vijenci i ukrasni predmeti s božićnim motivima mogli bi biti pravi odabir za dar od srca i uspomenu na rovinjski “Advent s mora”.

 

Kompletni program do 6.1.2024. potražite na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/ekomuzejbatana/ – Ekomuzej batana / Ecomuseo batana.