Accessibility icon
07.09.2022

Bogat program za Dan Grada i blagdan Svete Eufemije

U Gradskoj palači je danas održana tiskovna konferencija kojom je predstavljen program događaja i manifestacija koje Grad već tradicionalno organizira u suradnji s gradskim udrugama i ustanovama povodom Dana Grada i njegove zaštitnice Svete Eufemije.

Program su predstavili zamjenik gradonačelnika David Modrušan, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić, predstavnica Turističke zajednice Iva Damuggia, te tajnik Sportske zajednice Grada Rovinj-Rovigno Roberto Krevatin.

 

U subotu i nedjelju Rovinjska noć

Bogat niz događaja i manifestacija otvara već u subotu, 10. rujna, tradicionalna dvodnevna manifestacija Rovinjska noć u sklopu koje će prve večeri na Trgu m. Tita nastupati Jet Moon i Simon Marlow & The Rovinj Music Lab. Posjetitelje će na Trgu Riviera zabavljati sastav Alma Latina. U nedjelju će glavnu pozornicu zauzeti Petar Grašo, a kraj nastupa poznate zvijezde hrvatske glazbene estrade obilježiti će vatromet. Na Trgu Riviera nastupa sastav Viecia Ruveigno uz enogastronomsku ponudu Ustanove Kuća o batani. Posjetitelji će tijekom obje večeri ispred Ekomuzeja Batana koji će ostati otvoren do ponoć imati priliku vidjeti izbliza i pletenje mreža te dašak ostalih umijeća vezanih uz rovinjsku ribarsku tradiciju.

 

Proslava Dana Grada i zaštitnice Svete Eufemije

Uvod u slavlje povodom Dana Grada i blagdana zaštitnice Svete Eufemije započinje već u srijedu, 14. rujna, kad se u večernjim satima na glavnom trgu održava Festival istarske supe, u organizaciji Udruge Agrorovinj. Tim povodom nastupaju Viecia Ruveigno, Segio Valić i Duo Magnolija.

U četvrtak, 15. rujna, održava se Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada u sklopu koje je predviđena i dodjela gradskih nagrada i priznanja.

U večernjim satima posjetitelji će moći uživati u Festivalu vina uz glazbeni program sastava Il Gato e le volpi, First Time Band & Leftovers, Party Band i Master Band.

Na blagdan zaštitnice Svete Eufemije slaviti će se Svete Mise u 8 sati (predvodi mons. Vilim Grbac), zatim u 9 sati (Misa na talijanskom jeziku, predvodi vlč. Damir Štifanić), u 11 sati (predvodi mons. Ivan Milovan, biskup u miru) i u 18 sati (predvodi o. Đuro Hontić, gvardijan samostana Sv. Franje Ašiškog u Puli).

Na glavnom Trgu nakon mimohoda Limene glazbe i rovinjskih mažoretkinja od 20.30 nastupaju Klapa Valdibora i Tri soprana „ONE“, a Ustanova Kuća o batani će na rivi dijeliti srdele i vino.

Zabava se na glavnom gradskom trgu nastavlja i tijekom subote, 17. rujna, s Festivalom piva i gastronomskim showom Hook&Cook. Nastupaju Šajeta i sastav Le Monde. U Zajednici Talijana se paralelno održava tradicionalna „Večer u obitelji – Serata in famiglia“.

 

Bogat kulturni program

Tijekom čitavog sljedećeg tjedna posjetitelje očekuju brojni kulturni događaji. U galeriji CVU-a Batana u subotu, 10. rujna u 20 sati otvara izložba fotografija Ivice Nikolca „Prisutna odsutnost“ koja ostaje otvorena do 4. listopada.

Na ljetnoj terasi Zajednice Talijana se istovremeno održava koncert zbora Coro Firenze kojem će se pridružiti i KUD Marco Garbin, dok je u Crkvi sv. Eufemije u 19.30 sat na programu koncert „Moz(art)&more“ orkestra Opere b.b. iz Zagreba uz soliste Marijana Đuzela, Antonia Mattiasa Glavinića i Patricije Žudetić.

U ponedjeljak navečer se u 20:00 u MMC-u uz potporu Regije Veneto održava koncert klasične glazbe u sklopu projekta „Istarska glazbena povijest: nasljeđe veze sa Serenissimom“. Nastupaju Aleksandra Golojka, Jadranka Celić Bernaz, Samanta Stell i Nataša Dragun.

U Multimedijalnom centru u utorak u 19 sati otvara izložba fotografija Miljenka Domijana naslovljena „Rovinj u tišini svoje urbane i svakodnevne ljepote, dok se u 21 sat u Crkvi sv. Eufemije održava koncert ansambla Musica Viva u sklopu Ljetnog festivala klasične glazbe. U kazalištu Gandusio je, također u 21 sat, na programu gostovanje skupine Grado Teatro s predstavom „Le Tabacchine“ u organizaciji rovinjske Zajednice Talijana „Pino Budicin“.

 

Sportske manifestacije za sve uzraste

U subotu se u Uvali Valsaline s početkom u 10 sati održava 23. Plivački maraton sv. Eufemija, dok se na Boćalištu Štanga održava Međunarodni boćarski turnir. U 17 sati na programu je Košarkaško natjecanje „FIBA 3×3“ na košarkaškim igralištima kod Hotela Eden.

U nedjelju u 10 sati trkači će moći sudjelovati u utrci Štrika Ferata Run, dok je u gradskoj streljani predviđeno gradsko prvenstvo u  zračnoj puški.

Na bazenu Delfin se u ponedjeljak u 10 održava Hrvatski Olimpijski Dan, a u četvrtak, 15. rujna na programu je Klupski turnir u boćanju na Štangi.

Tradicionalna utrka „Od punte do punte: morem i kopnom“ održava se u subotu, 17. rujna, s početkom u 9 sati. Istovremeno će sa starog željezničkog kolodvora ronioci rovinjskog Kluba za podvodne aktivnosti krenuti na podvodno hodočašće na kip sv. Eufemije koji je postavljen u blizini otoka Banjole. Na beach volley terenima u 10 kreće turnir miješanih odbojkaških ekipa. Istog se dana održavaju i vaterpolo turniri na bazenu Delfin, te košarkaški turnir Sveta Fuma za djevojčice i odbojkaški turnir za seniorke.

 

Grad koji živi svoju tradiciju

Nisu mogli dakako izostati događaji posvećeni rovinjskoj tradiciji i identitetu. Kao što je naglasio zamjenik gradonačelnika David Modrušan tom je djelu posvećena posebna pažnja i trud kako bi tradicija, kultura i povijest grada i tih dana predstavile još uvijek živ duh ove sredine. Na Trgu Vladibora u ponedjeljak 12. rujna rasadnik Skink organizira radionice, stručna predavanja i degustaciju proizvoda od nara, koji predstavlja simbol grada.

Na Obali P. Budicina u utorak i srijedu, 13. i 14. rujna od 9 do 12  održava se prezentacija rovinjskih tradicijskih dječjih igara za učenike osnovnih škola u organizaciji Savjeta mladih Grada Rovinj-Rovigno i Ustanove „Kuća o batani“, a posjetitelji će također imati priliku uživati i u tradicionalnim društvenim igrama poput potezanja užeta, natjecanja s kašetama za ribu, turnira trešete, briškule i more te drugih nekadašnjih igra.

U Zajednici Talijana će u srijedu, 14. rujna, s početkom u 20 sati Sergio Preden Gato predstaviti album posvećen skladatelju Pieru Sofficiju. U sjećanje na velikog rovinjskog ugostitelja Corrada Pellizzera se u četvrtak, 15. rujna, duž gradske obale održava prva Rovinjska regata batana na vesla uz dječju radionicu pecanja u suradnji sa SRK Meduza. U Ekomuzeju Batana tu večer otvara i izložba „Crafting the sea“.

Program se nastavlja i nakon blagdana sv. Eufemije koncertom Tamburaškog orkestra Golden Strings iz Osijeka u sklopu Ljetnog festivala klasične glazbe koji je na programu u nedjelju 18. rujna, dok dan nakon u crkvi sv. Eufemije nastupa Coro Cremona. U Zajednici Talijana se u utorak, 20. rujna održava večer posvećena maestru Vladu Benussiju, s početkom u 20 sati.

Kraj slavlja obilježiti će prvi dio manifestacije „Putevima rovinjskih crkvica“ kojoj će se pridružiti i Savjet mladih, Izviđački odred Tino Lorenzetto, Župni uredo, i rovinjske osnovne škole. Polazak biciklima predviđen je u 10 s parkinga Specijalne bolnice „Martin Horvat“

 

 

 

 

Fotogalerija