Accessibility icon
11.06.2017

BATANA U UNESCO-vom REGISTRU SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE

U subotu i nedjelju 10. i 11. lipnja sve je bilo u znaku  male rovinjske tradicijske drvene barke batane. Ispred Ekomuzeja «Batana» održana je svečanost  dodjele UNESCO-ve povelje o upisu batane u  Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, a u nedjelju je  održana 12. Rovinjska regata barki s oglavnim  i latinskim jedrima koju  tradicionalno  organiziraju Ekomuzej u suradnji sa   Jedriličarskim klubom «Maestral» i venecijanskom udrugom «Vela al terzp». Pozivu organizatora regate odazvalo se tridesetak posada  iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Italije.

Na subotnjoj svečanosti uručenja Povelje UNESCO-a sudjelovali su brojni uzvanici, među kojima ministrica kulture dr. sci. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministrice Davor Trupković, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek.predsjednica Hrvatskog muzejskog  društva Vlasta Krklec, pročelnik za kulturu ŽI Vladimir Torbica, novoizabrani rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, članovi Udruge «Kuća  o batani» te brojni građani.

Svečanost ispred Ekomuzeja otvorila je «Butemola» – zbor najmlađih pjevača KUDa- «Marco Garbin» Zajednice Talijana «Pino Budicin»  koji je otpjevao neslužbenu rovinjsku himnu «La viecia batana».

Sudionike ove svečanosti pozdravio je predsjednik Ekomuzeja  Valerio Drandić. Pri  tome je izrazio veliko zadovoljstvo što je Ekomuzej batane dobio svjetsko priznanje na Generalnoj sjednici  Međunarodnog UNESCO-va odbora za  nematerijalnu baštinu , koja je lani održan a u Adis Abebi.

Prije uručenja Povelje UNESCO-a okupljenim na trgu ispred Ekomuzeja  obratila se ministrica kulture Nina Obuljen  Korižnek koja je čestitala članovima Ekomueja i svim građanima Rovinja na očuvanju kulturne baštine. Pri tome je naglasila da je Hrvatska bogata vrijednim spomenicima kulture što potvrđuje i činjenica  da se u UNESCO-vom registru već nalazi 13 vrijednih  primjeraka nematerijalne kulturne baštine, a Ekomuzej Batana je za sada jedini na popisu  najboljih praksi očuvanja  nematerijalne kulturne baštine u svijetu!

Ministrica kulture Nina Obuljen Korižnek uručila je UNESCO-vu Povelju predsjedniku «Batane»  Valeriju Drandiću, predsjedniku Zajednice Talijana «Pino Budicin» i idejnom začetniku stvaranja Ekomuzeja Marinu Budicinu i novoizabranom rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi.

Svečanost je upotpunjena i nastupom pjevača Mini i Midi cantanti  Zajednice Talijana.

Fotogalerija