COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
25.10.2019

Alexander Würfl predstavio dobre primjere očuvanja starogradske jezgre

U Multimedijalnom je centru ovog četvrtka, 24. listopada, gostovao predstavnik Grada Salzburga, pročelnik za svjetsku kulturnu baštinu, Alexander Würfl, koji je održao predavanje o mjerama zaštite i očuvanja starogradske povijesne jezgre, kao što je to u svom uvodnom govoru publici najavila Maria Črnac Rocco, pročelnica Ureda Gradskog vijeća i Gradonačelnika Rovinja.

“Drago mi je s vama podijeliti iskustva. Jučer sam došao u Rovinj, pa sam ga stigao i razgledati, te sam ustanovio kako naša dva grada imaju nekoliko dodirnih točaka”, obratio se publici Alexander Würfl.

Kao prvu i osnovnu točku naveo je njihovu nedvojbenu ljepotu, adut kojega je Salzburg, govori, počeo koristiti još prije 150 godina, dok intenzivno na njenom očuvanju radi već punih 50 godina. Nadalje, zaključio je kako im je zajednička i turistička perspektiva. Naime, Rovinj ima more i sunce, dok Salzburg ima Mozarta i glazbu.

No, upravo kako bi ga turisti odabrali kao destinaciju, grad treba održati lijepim i čistim, a otkad su počeli konzervatorski razmišljati, u Salzburgu je nastao i tim ljudi koji, uz milijun eura godišnje koji proizlaze 60% iz gradskog budžeta, te 40% iz provincije, rade na očuvanju prvenstveno fasada, ali i općenito sveukupne slike grada, što uključuje regulaciju tabli, naljepnica na izlozima i slično.

Pročelnik za svjetsku kulturnu baštinu dotaknuo se aktualne tematike bankomata. On navodi kako je u Salzburgu za njihovo postavljanje prethodno potrebno obaviti vještačenje, te je nužno dobiti odobrenje shodno odgovarajućim propisima i zakonima.

Za kraj, Würfl je istaknuo kako je Rovinj napredniji od Salzburga po pitanju popločenja, za kojega njegov grad još uvijek ima heterogene solucije.

Fotogalerija