Accessibility icon
03.11.2021

Aktivnosti škola i vrtića u sklopu Tjedna ravnopravnosti spolova

U tjednu rodne ravnopravnosti, od 25. do 29. listopada, u rovinjskim su se školama i vrtićima provodile razne aktivnosti koje podižu svijest o navedenome.

U osnovnim školama Jurja Dobrile i Vladimira Nazora, u tom su tjednu na svim satovima razrednika održane radionice o ravnopravnosti spolova od strane stručnih suradnika i razrednika.

U Talijanskoj osnovnoj školi “Bernardo Benussi” su, između ostalog, učenici gledali film “Ljubav oko svijeta”, nakon čega je uslijedio razgovor o temi. Učenici ove škole također su izradili izvještaj o trenutnoj situaciji u populaciji muškaraca i žena u njihovoj školi., a podatke su objavili na službenoj web stranici. Osim toga, provodili su razmjenu uloga i zadataka, organizirali seminar na temu “Kako upravljati različitošću”, te na tu temu izradili letke.

Nadalje, mališani Talijanskog dječjeg vrtića “Naridola” izrađivali su letke za svoje roditelje, a izradili su i informativni pano na ovu temu. Osim toga, u vrtiću je održana projekcija kratkih animiranih filmova na temu ravnopravnosti spolova s djecom predškolske dobi. Iz “Naridole” navode kako će s aktivnostima nastaviti tijekom cijele godine, pa tako u planu imaju radionice razgovora s djecom na temu s ciljem planiranja budućih dodatnih aktivnosti i tema.

Tijekom cijele pedagoške godine teme vezane za pitanja ravnopravnosti spolova sustavno se i planski provode kroz razne aktivnosti i u Dječjem vrtiću “Neven”. Ipak, tijekom proteklog tjedna, DV “Neven” je ovoj temi posvetio još veću pažnju kroz razne aktivnosti poput onih spoznajnih, likovnih, govornih i stvaralačkih. Čitale su se slikovnice, provodile igre koje potiču interakciju, socijalizaciju i međusobnu povezanost, zatim lutkarske i govorne aktivnosti, te razgovori djece i odgojitelja u vidu debata, izrada plakata, likovnog izražavanja i drugo.

U Strukovnoj školi Eugena Kumičića, Tjedan ravnopravnosti spolova predstavljen je prezentacijom “Različiti, ali ravnopravni”, a predstavnici svojih razreda imali su zadatak uz svoje razrednike dalje temu prezentirati čitavom razredu. Također, učenici su se uključili u stvaranje dokumentarnog filma “Tko se tuče, taj se voli”, autora Danile Ilića iz Pule koji tematizira nasilje nad ženama i nasilje u obitelji i koji je trenutno u procesu nastajanja.

Učenici Talijanske srednje škole i Srednje škole Zvane Črnje u kazalištu Gandusio su, u dogovoru s Pučkim otvorenim učilištem, odgledali dokumentarni film “Ljubav oko svijeta”.

Nakon toga, debatna grupa Talijanske srednje škole održala je okrugli stol na temu ravnopravnosti spolova, a organizirane su i radionice s predstavnicima Crvenog križa i Policijske postaje u vezi s trgovinom ljudima i nasiljem na internetu, dok su učenici SŠ Zvane Črnje na satovima razrednog odjela obradili teme o ravnopravnosti spolova.