Accessibility icon
20.10.2020

„Affreschi senza confini – Freske bez granica“ u rovinjskom MMC-u

Od ovog je ponedjeljka u Multimedijalnom centru otvorena međunarodna dvojezična izložba „Affreschi senza confini – Freske bez granica“.

Izložba je rezultat suradnje između Istarske županije i regije Friuli Venezia Giulia, u kojoj je sudjelovao Povijesni i pomorski muzej Istre sa svojim odjelom Kuća fresaka u Draguću, a sve na poziv udruženja za promicanje kulture Ad Undecimum kao glavnih pokretača projekta.

Koncept izložbe temelji se na ideji da se dvije prijateljske regije predstave svaka s po deset manje poznatih crkvica s freskama, iako je poznato kako je tih crkvica na oba područja mnogo više.

U predstavljanju istarskih lokaliteta korištena su istraživanja iz projekta REVITAS,  ali i nova saznanja i terenska istraživanja suradnika i voditeljice Kuće fresaka, dok su freske na terenu dokumentirala čak četvorica fotografa.

Izložba se tako sastoji od fotografija i prigodnih tekstova koji objašnjavaju pronađene zidne slike u crkvicama.

„Ljepota fresaka koje nam pripovijedaju priče, ljepota crkvica u kojima su naslikane, ljepota prirode u kojima su sagrađene velika su i stalna inspiracija ljubiteljima umjetnosti, čuvarima baštine i svim ljudima dobre volje. Snažna su inspiracija svima nama koji želimo surađivati prepoznajući sličnosti i cijeneći razlike“, zaključuje o ovoj izložbi Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Izložba ostaje otvorenom sve do 30. listopada, svakim danom osim nedjelje od 10 do 12 i  od 18 do 20 sati.

Fotogalerija